ГЕРБ продължава с атаката срещу президента, която води чрез депутата

...
ГЕРБ продължава с атаката срещу президента, която води чрез депутата
Коментари Харесай

Атаката срещу президента продължава. ГЕРБ дават на прокурор началника на кабинета му


ГЕРБ продължава с офанзивата против президента, която води посредством депутата Антон Тодоров.

Тодоров още веднъж излезе пред медиите с "разкрития за президента Румен Радев ". Този път на мушката му не са Грипените и дали президентът е лобирал за тях, а началникът на кабинета му, написа epicenter.bg. "Гази ли закона за държавните секрети Румен Радев? ", попита Тодоров по време на брифинг в Народното събрание.

Става дума за една шифрограма изпратена до Иво Христов от Съединени американски щати. Отнася се за извършени диалози на дипломат Тихомир Стойчев по времето, когато Румен Радев управлява страната посредством служебния кабинет. Информацията за тях е стигнала публично до началника на кабинета му.

"В секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон се вижда като адресат началникът на кабинета на президента Иво Христов. Това разкри на брифинг националният представител от ПГ на ГЕРБ Антон Тодоров. „ Този факт навежда на доста съществени терзания във връзка с това дали в администрацията на президента се съблюдава Закона за класифицирана информация “, съобщи той.

„ Вчера сме уведомили основния прокурор, ръководителя на ДАНС и ръководителя на ДИКСИ дали им нарушение на Закона за класифицираната информация “, уточни Антон Тодоров.

Той изясни, че секретната шифрограма е от 26 февруари 2017 година, когато страната е ръководена от служебното държавно управление. „ Отнася се за извършени диалози на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите Ф16 “, посочи националният представител.

„ Това, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация, се удостоверява от отговор на мое запитване до комисията ДИКСИ “, изясни Антон Тодоров. „ Предвид на изключително сензитивната тематика и диалозите с корпорацията дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този конфиденциален документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация “, попита той.

Искаме да знаем, дали човек, който няма достъп до секретна информация, е чел този документ ", съобщи Антон Тодоров.

Депутът Христо Гаджев от ГЕРБ го поддържа като съобщи, че казусът е сериозен и в двата случая - в случай че Христов е е чел секретните документи, без да има право, както и в случай че не ги е чел, а е взимал решения за делата на президента, без да има въпросната цялостна информация.

"Не мога да си обясня по какъв начин шеф на кабинета не се е подложил на тест и дали не е била застрашена националната сигурност и дали президента е бил осведомен с документите, които са пристигнали до началника на кабинета му. Ако бях на мястото на индивида, който дава отговор за сигурността на документите в президентството, незабавно бих си подал оставката ", съобщи Гаджев.

Антон Тодоров запита също какво тъкмо и по какъв начин го работи секретарят на президента Иво Христов, откакто 90% от функционалностите му са свързани с достъп до класифицирана информация, какъвто той няма. По тази причина от ГЕРБ са сезирали прокуратурата и ДАНС, с цел да бъде тестван Христов и документите, с които борави.

"Обективният факт е, че от секретната секция на МнВР изпращат тази секретна шифрограма до Иво Христов. Как става това, в случай, че той отхвърля да се подложи на процедура за изследване за достъп до класифицирана информация. Кое в неговото финансово състояние или някакви зависимости го тормози? ", попита Тодоров.

Депутатът изчете документ от президенството, който удостоверява, че Иво Христов не е минал процедура за достъп до класифицирана информация и надлежно няма право да борави с такава.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР