ГЕРБ продължава да мълчи вече втори ден след изборите. В

...
ГЕРБ продължава да мълчи вече втори ден след изборите. В
Коментари Харесай

Да не би в Банкя да е спрял токът пак

ГЕРБ продължава да мълчи към този момент втори ден след изборите. В изборната нощ имаше единствено къс, само че назидателен афоризъм от Томислав Дончев. Но водачът Бойко Борисов мълчи. Нещо нетипично за него. 

Обяснението, че се чака ЦИК публично да разгласи изборните резултати е много занимателно и едва правдиво и то за партия, която играе тази игра от дълго време. А и към резултатите нямаше особени въпросителни още в изборната нощ. Нито изненади. Освен, че евентуално ГЕРБ има един сътрудник по-малко, откакто аморфната партия на Слави Трифонов  не съумя да влезе в Народно събрание. Но и това беше по-скоро предизвестено.

Мълчанието в този момент оставя неприятно чувство за демонстративност – някъде нещо се наглася скрито, зад кулисите.

Иначе, в случай че си победител – правилно с на половина по-малко от предричаните 9-10 на 100 преднина пред Политическа партия, евентуално си квалифициран и си обмислял разновидностите какво ще правиш. Още повече в случай че преди този момент съществено си се постарал да свалиш предходното държавно управление, да предизвикаш предварителни избори с хипотетичната цел – връщане на власт.

В мълчанието, което поради обстановката в този момент е още по-нагнетяващо, има подчертаното неуважение към българите.  Но то наподобява е планувано, с цел да протече предварителна подготовка от всякакви представители на публичното мнение, които да подгреят сцената.

В медийната среда има напористо говорене от определени специалисти, чиято теза е една и се приближава до визията за класическа опорна точка – би трябвало да има наложително евроатлантическо държавно управление – в което да вземат участие Демократична България и Политическа партия, само че най-много „ Демократична България “. Отказ означало, че оттова желаят да провалят вярата да има кабинет, повече непоклатимост, да не се върви непрекъснато на избори в тези сложни времена…И следва изваждане незабавно на отговорността, дори виновността. Тя кой знае по какъв начин не е на първата политическа мощ, спечелила изборите, а на партии, които бяха свалени от нея и които в този момент имат дързостта да афишират, че не желаят да влизат в съдружни връзки с нея. Внушението е ясно.

Е, има и вид, че Борисов мълчи, с цел да сервира ефектна бомба като разгласи, че се отхвърля от водачеството в партията си и слиза от политическата сцена. И по този начин да отвори врата за опцията за договаряния с партии, които от дълго време са декларирали позициите си към него. Това, несъмнено, е единствено смешка на авторката на текста – леко безвкусна освен това. Нито ГЕРБ, нито България могат да бъдат лишавани от експертизата на „ най-хубавия и  разумен политик “ (по самия Борисов), нали? Т.е. ГЕРБ желае държавно управление, без отстъпки и по нейните правила, само че в случай че това не се случи, виновността ще е нечия друга. Така излиза.

Може би това безмълвие, придружавано с набиването на верните тези, приготвя последователно и вид, при който се отива към опит за кабинет с третия мандат (доколкото първият не наподобява насърчителен, в случай че „ Възраждане “ не влезе в ролята като „ златен пръст “, което също не е невъзможно). В този сюжет президентът Румен Радев уместно дава мандата на „ Български напредък “ (в цялата работа има още един плюс за него – вижда Корнелия Нинова веднъж по-малко). И по-късно се разиграва някаква много разтеглива формула за експертност, „ длъжностен кабинет “ в композиция с настоящ парламент, национално единодушие или както пристигна, в която да се търси присъединяване или поддръжка и на партиите, които в този момент не желаят директно да играят с ГЕРБ. В сметките може да се включи и Българска социалистическа партия...

Янев още в изборната нощ изгря като „ консенсусна “ фигура, която е съгласна на всичко, единствено мир да има. Той роди и към този момент екстравагантно предложение пред БНР, че трябвало да се търси асиметрично решение, като едно такова асиметрично решение можело по думите му да бъде държавно управление на " супермалцинството ".

" Приемете, че може да са две партии с общо 50 депутати, само че подкрепени от други партии с съдружно съглашение, които не вземат участие директно в изпълнителната власт, само че поддържат в Народното събрание. Всичко е допустимо. Разберете, че вариантите са много по-големи от това, което виждаме ", даде той още уточнения.

Да не забравяме и че Янев е евроатлантик в този момент, само че от тези по-гъвкавите. Само преди няколко месеца имаше едни особени тълкувания по въпроса за „ военната интервенция “, което му и коства поста на министър на защитата. Но по посока на евроатлантическа еластичност той се родее, въпреки че може единствено да се учи от президента Румен Радев и най-много от Бойко Борисов. Може пък и да се схванат, само че дали това ще е задоволително.

Хипотези доста, само че от ГЕРБ мълчат. Вярно, някак националноотговорно мълчат, само че все по този начин не стига.

Има и още един вид – в Банкя просто отново да няма ток. Веднъж се случи – Има Такъв Народ смъкна държавното управление, а водачът Борисов заради тази краткотрайна лишеност от електричество се оказа, че нищо не знае.

Ей по този начин като стане…
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР