ГЕРБ получи лека преднина, докато страната остава политически разделена в

...
ГЕРБ получи лека преднина, докато страната остава политически разделена в
Коментари Харесай

АФП: Петите избори в България едва ли ще сложат край на хаоса

ГЕРБ получи лека преднина, до момента в който страната остава политически разграничена в границите на пет избора в границите на две години, написа организация " Франс прес ", представена от БГНЕС.

Резултатите от вота в неделя значат, че политическата невъзможност евентуално ще продължи в страната - членка на Европейски Съюз, която е надълбоко разграничена поради съветската инвазия в Украйна.

Според Централната изборна комисия при преброени съвсем всички гласове консервативната ГЕРБ събира към 26,5 % от гласовете, изпреварвайки с малко 24,9 % реформаторската демократична коалиция ПП/ДБ.

Проруските ултранационалисти от " Възраждане " се класираха на трето място с 14,3 %, което е повече от към 10 %, получени на последния избор през октомври.

Три други партии също минаха прага от 4,0 %, с цел да влязат в 240-местния законодателен орган.

Анализаторите правят оценка, че възможностите на консервативната ГЕРБ да откри сътрудници, които да ръководят балканската страна в коалиция, са дребни.

Класиралата се на второ място ПП/ДБ, водена от приключилия в Харвард бизнесмен Кирил Петков, упрекна дългогодишния водач на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов в корупция.

През 2020 година България беше разтърсена от всеобщи антикорупционни митинги, които доведоха до края на десетилетието на Борисов на власт и сложиха началото на спиралата на изборите.

Петков ръководи за малко като министър председател през 2022 година, само че обединението му се разпада поради различия по отношение на поддръжката за Украйна.

Липсата на вероятности за кабинет ще значи по-нататъшно ръководство от краткотрайни кабинети, назначени от проруския президент Румен Радев, който изрично се опълчва на изпращането на оръжия и муниции на Украйна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР