ГЕРБ подкрепят идеята на вицепремиера Валери Симеонов за данъчно облагане

...
ГЕРБ подкрепят идеята на вицепремиера Валери Симеонов за данъчно облагане
Коментари Харесай

Горанов ще мисли вариант за облагане на апартхотелите

ГЕРБ поддържат концепцията на вицепремиера Валери Симеонов за данъчно облагане на апартхотелите и къщите за посетители в курортите. Финансовото министерство обаче ще измисли метод по какъв начин да стане това, тъй като разновидността на вицепремиера Валери Симеонов се явявал втори налог. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание през вчерашния ден ръководителят на бюджетната комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Припомняме, че в сряда бюджетната комисия одобри на първо четене предлагането на вицепремиера.

Стоянова изясни, че концепцията му е вярна и че в ГЕРБ също търсели от много време метод за облагане на апартхотелите, давани чартърен на туристи, защото укривали приходите си. " Базата, която той е предложил, обаче не е най-точната. Тя се явява като втори налог недвижими парцели, което е неприемливо по Конституция. Когато приказваме за наем, би трябвало да е ясно, че става дума за курортисти, а не за недвижими парцели, отдавани чартърен целогодишно. Заедно с сътрудниците от Министерството на финансите поехме ангажимент с работна група да поработим върху закона. Да намерим подобаващото решение, тъй че да стане работещ и секторът да излезе на ярко ", уточни шефката на бюджетната комисия. Тя напомни, че настоящето законодателство изисква с Данък общ приход да се таксуват приходите от наеми от жилищата и къщите за посетители, които не са регистрирани по Закона за туризма като туристически обекти.

В сряда Симеонов се аргументира пред комисията, в случай че бъде въведен, новият налог ще обхване към 500 000 апартхотели и къщи за посетители в хотелите, които укриват налози. " Категорично не съм склонен с позицията, че това е втори налог. Той е нещо като опция на курортната такса, налог за жилища, отдавани чартърен ", отбрани предлагането си Симеонов, което планува промени в Закона за локалните налози и такси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР