ГЕРБ подаде нова серия от жалби срещу изборни нарушения в

...
ГЕРБ подаде нова серия от жалби срещу изборни нарушения в
Коментари Харесай

ГЕРБ с нова серия жалби за изборни нарушения в Севлиево, Дряново, Враца и Асеновград

ГЕРБ подаде нова серия от тъжби против изборни нарушавания в Севлиево, Дряново, Враца и Асеновград, оповестиха от пресцентъра на партията.

ГЕРБ подаде тъжба до ОИК-Севлиево против внушения, които се популяризират от претендента за кмет от ПП/ДБ Богомил Петков въз основата на репортаж, излъчен по Българска национална телевизия, в който се твърди, че „ 12 севлиевски села ще бъдат лишени от правото си на избор, поради неточност на Община Севлиево ”. В жалбата е посочено, че изказванията са изцяло погрешни и че не става въпрос за неточност, а за закон, който дефинира, че селата с население под 100 души нямат право на избор на кмет на село.

„ Чл. 14 ЗТУРБ недвусмислено гласи: Чл. 14. (Изм. - Дъждовни води, бр. 107 от 2020 година, изм. - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) Кметство е обитаемо място с население над 100 души с непрекъснат адрес. Тези обитаеми места с население над 100 души с непрекъснат адрес получават статут на Кметство и право да бъде определен кмет на съответното обитаемо място, а останалите – губят статут на съставни обитаеми места на това Кметство и правото да избират личен кмет. Разпоредбата на закона е императивна и не предстои на пояснява нито от съответната Община, нито от съответния ОИК, още по-малко от претендент за кмет ”, се показва в жалбата от ГЕРБ.

В жалбата се упорства още да бъде направено опровергаване на изказванията за неточност и на изказванията за анулиране на вота в севлиевските села, тъй като това подвежда гласоподавателите и ги демотивира да упражнят своя избор.

Сигнал за нарушаване на Изборния кодекс внесе претендент за общински консултант от листата на ГЕРБ в ОИК – Враца. По подадената информация, в СИК 90 в кметство Баница, член на Комисията се намира във фактическо общуване с претендента за кмет от " Възраждане ", което съставлява нарушаване на Изборния кодекс.

Очаква се ОИК – Враца да извърши инспекция по сигнала и да излезе с решение.

Представителят на ГЕРБ в село Боянци, община Асеновград Иван Славчев подава тъжба до ОИК – Асеновград, както и до Районна прокуратура – Пловдив, поради закани и обиди, както и викове към него от претендента за кмет на кметство Боянци Димитър Димитров и съпътстващите го Илия Алиев и Атанас Димитров.

Кандидатът за кмет е бил в несъответстващо положение и се е опитал да го в профил от изборната секция – СИК-90, в която е Славчев е представител. Другите двама са отправили към Иван Славчев закани за разпра и ликвидиране. Мъжът е бил блъскан, бутан, душен, в опит да бъде изведен от секцията. На случката са станали очевидци и инцидентно присъстващи в този миг гласоподаватели пред секции 90 и 68. Жалбоподателят моли правоохранителните органи за незабавни и съответни ограничения, с цел да не се нарушава изборния развой във въпросните секции.

 

ГЕРБ подаде тъжба против придружаване на гласоподаватели до кабинките за гласоподаване от друго лице в Дом за пълнолетни лица с деменция в Дряново. В сигнала е посочено, че лицето Преслава Руневска, чиновник във въпросния обществен дом, съпровожда домуващите в кабинките за гласоподаване. В жалбата се упорства да бъде осъществена инспекция дали цитираното лице е упълномощено да оказва такава помощ и да бъдат подхванати дейности, в случай че е осъществено нарушаване.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР