ГЕРБ печели убедително състоялите се днес избори за Европарламент -

...
ГЕРБ печели убедително състоялите се днес избори за Европарламент -
Коментари Харесай

Изборната нощ на живо: Основните партии отлагат коментарите за вота

ГЕРБ печели безапелационно състоялите се през днешния ден избори за Европарламент - избор, който не е решителен за бъдещето на
ръководството в България, само че се счита за знаменателен за положението на обединението във властта сред ГЕРБ и " Обединените патриоти ".

Въпреки прогнозите за близки достижения, главната опозиционна партия - Българска социалистическа партия, изостава с близо 10 % от групировката на премиера Бойко Борисов. Свои депутати сигурно ще имат още Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация.

Демократична България е на ръба на изборната преграда от 5.88% от действителните гласове и за нея идващите часове ще са решаващи, като обединението ще разчита главно на гласовете на българите в чужбина и ще би трябвало да изчака при коя групировка ще отиде остатъка от гласовете, който не доближава за цялостен мандат. Социолозите не изключват в следствие от разпределението Вътрешна македонска революционна организация да вземе още един мандат.

По първични данни изборите минаха при ниска изборна интензивност, много по-слаба, в сравнение с в множеството европейски страни. Централната изборна комисия не регистрира съществени нарушавания на вота.

" Дневник " следи онлайн първите резултати, реакциите на политическите сили и мненията на наблюдаващите.

Обобщение на изборния ден четете тук.

Резултатите и първите реакции в Европа следете тук
Ключови моменти 21:35 Решението на Пеевски остава незнайно

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даде да се разбере, че се отхвърли от мястото в Европарламента. Той направи малко изказване и отхвърли да дава отговор на въпроси дали вторият в листата - Делян Пеевски, ще замине за Страсбург. Самият Пеевски не се появи пред медиите.

Карадайъ съобщи, че ще дава отговор на въпроси след оповестяването на формалните резултати. 21:2821:24 Лидерите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия отсрочват медийните си изяви довечера

Лидерите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, най-вероятно няма да се появят довечера пред медиите, с цел да разясняват изборните резултати. От името на левицата зам.-председателят на парламентарната група Георги Свиленски към този момент разгласи, че формалният коментар за вота остава за на следващия ден - откакто завърши паралелното броене на гласовете, което социалистите вършат.

ГЕРБ се готви да направи първи мнения след минути, само че по неофициална информация водачът на партията и министър председател Бойко Борисов няма да приказва. 21:20ЦИК разгласи края на изборния денЦентралната изборна комисия разгласи края на изборния ден в България. Гласуването завърши и стартира преброяването на гласовете. 21:14ВМРО с вяра за втори мандат Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация и министър на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че е удовлетворен от резултата на партията си на изборите за Европейски парламент - по предварителни данни придвижването му ще резервира депутатското място на Ангел Джамбазки и има късмет да завоюва и още един мандат.

Каракачанов загатна за проблем в обединението

Каракачанов обаче загатна, че може да има проблеми в обединението " Обединени патриоти ", която ръководи дружно с ГЕРБ, поради дейностите на партия " Атака " по време на предизборната акция. " Атака " плюха по Вътрешна македонска революционна организация, плюха по мен и то по противен и нечестен метод. Не знам по какъв начин ще се гледаме на следващия ден в очите. Трудно ще бъде да се работи с тях. Подобни дейности вършат мъчно едно общуване ", сподели Каракачанов пред Българска национална телевизия. Още по тематиката тук.
20:59 Българска социалистическа партия отхвърля да разяснява към този момент резултатите

 Изборната нощ онлайн: Основните партии отсрочват мненията за вота
© Дневник

Зам-председателят на левицата Георги Свиленски разгласи, че партията прави редом броене на резултатите и ще приказва за тях едвам след края му. Той назова данните на социологическите организации " разнопосочни "

Още тук20:56Другите прогнозиЕто и данните на останалите социологически организации:

Данните на " Галъп интернешънъл " дават 5% разлика сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия - тук

Според " Тренд " разликата е 7% - повече тук20:55Разпределението на мандатитеРазпределението на мандатите въз основата на първите планирани резултати демонстрира, че ГЕРБ и левицата усилват с по един народен представител досегашното си посланичество и ще имат надлежно седем и пет мандата. Движение за права и свободи губи един мандат и остава с 3. При сегашните данни Вътрешна македонска революционна организация ще продължи да има един представител, както и Демократична България (на предишните избори мястото беше за обединяването Реформаторски блок).

Остатъка от действителни гласове, който ще остане след разпределянето на мандатите, ще е от решаващо значение за дребните партии, предвижда социологът Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч ". Още по тематиката тук.
 Изборната нощ онлайн: Основните партии отсрочват мненията за вота
© Дневник
20:50Първи планирани резултати от " Алфа Рисърч "
 Изборната нощ онлайн: Основните партии отсрочват мненията за вота
© Дневник

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (499)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР