ГЕРБ-Пазарджик проведе среща със земеделски производители, на която присъства Десислава

...
ГЕРБ-Пазарджик проведе среща със земеделски производители, на която присъства Десислава
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС проведе среща с аграрния и горски сектор в Пазарджик с участието на Десислава Танева, бивш земеделски министър

ГЕРБ-Пазарджик организира среща със аграрни производители, на която участва Десислава Танева – някогашен министър на Земеделието храните и горите. На срещата бяха детайлно разисквани провокациите в бранш „ Земеделие “, както и какво планува програмата на ГЕРБ-СДС за бранша при идващ управнически мандат. Лозана Василева, която е някогашен заместник-министър на Земеделието, храните и горите даде началото с одобрение.

Василева благодари на присъстващите за огромния интерес, както и на Десислава Танева. На лидерът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Пазарджик Екатерина Захариева, както и на доцент доктор Георги Костов – академични учител и някогашен заместник-министър на Земеделието, храните и горите, който също бе измежду гостите на форума.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева даде безапелационната си висока оценка за работата на Десислава Танева в бранш „ Земеделие “ в Народното събрание. Захариева сподели, че макар административната отпадналост на предходните ръководещи, тя е очевидец по какъв начин Десислава Танева по всевъзможен метод се е опитвала да оказва помощ на бранша, посредством законодателни начинания, които да бъдат в помощ.



Десислава Танева посочи, че програмата на ГЕРБ-СДС за бранш „ Земеделие “ е много обемна – цели 40 страници. В момента е обновена, само че с цел да се стигне до нейното осъществяване ГЕРБ-СДС следва да получи нужното публично доверие. Десислава Танева сподели още, че сега земеделската общественост в целия Европейски Съюз и в България претърпява най-тежката обстановка, от както има селскостопанска политика. Това което се е случило в последните две години е – Зелената договорка, озеленяването и въвеждането на високи условия към фермерите, приемането на нови регламенти, които дефинираха развиването на земеделието във всяка държава-членка.

„ Удовлетворена съм от себе си като министър, че когато одобряваха тези регламенти гласувах „ въздържал се “, тъй като нямаше повишен бюджет. Вдигаш с 25% себестойността и даваш на земеделците избрани условия, само че не им даваш с 25% повече средства. Пакетът с директни заплащания дори е една концепция по-малък “, разяснява тя. И добави: „ Тези условия провокираха протестна фермерска вълна. Комисията и нейния комисар взеха решение, че би трябвало да отговорят на фермерите и одобриха правилник, като дадоха обратно в изискванията, само че не предложиха никакво решение в следствие и в дълготраен проект. “

Десислава Танева продължи с това, че предстоят Евроизбори и че упованията са й още веднъж ЕНП да има най-голямо наличие в Европарламента. Друга тематика, която Танева разяснява е въздействието на войната в Украйна в земеделския бранш в България и Европа. По нейни думи войната също е утежнила пазара, както и няколкото решения едно след друго, което Комисията е взела и с тях украинската продукция е получила достъп до европейския пазар. Танева разяснява, че прекъсването на войната в Украйна би нормализирало ситуацията. Освен интернационалния фактор, друга утежняваща обстановката в бранша причина е ненавременните и неефективни дейности от страна на държавното управление на Промяната, в това число неосигуряването на нужния бюджет за подкрепяне по така наречен Украинска мярка.

Тя начерта и хрумвания, които биха се осъществили в случай че ГЕРБ-СДС получи опцията да ръководи.

„ Ще въведем пакети от незабавни ограничения. Беше нарушен ритъма на работа на фермерите. Никога не сме изоставяли до в този момент с графика за заплащанията. Неспазването на графика докара до липса на предвидимост у земеделските производители. Те не можеха да възнамеряват и да извършат своите разноски по закупуване на препарати, торове, мероприятия. Не са специалистите отговорни за това – всичко идва от ръководителите. Експертите стават недостиг в нашата страна и ние би трябвало да ги пазим. Експертът ще слуша всеки шеф, стига началникът да знае по какъв начин да го ръководи. Не можеш да чакаш един специалист да прави работата на министъра. Министърът би трябвало да взема политическите решения, да провежда и да дава посока на процесите. Това което ние ще създадем е да възстановим административния темп на работа! “

Като друга мярка, която ще се предприеме е за дребните аграрни стопани. Административното обслужване на дребните фермери да се поеме от съветническите служби, които са на прехрана на страната. В програмата си ГЕРБ-СДС планува още преразглеждане на разпределението на бюджета по обособени ограничения, както и разработване на поземлено законодателство. Танева изрази вяра, че напълно скоро се надява да забележим оповестени земи от Държавен землен фонд, които ще бъдат подложени на търгове по новия ред. Търговете първо би трябвало да са за зеленчукопроизводство, трайни насаждения и животновъди, които желаят да създават фураж, съобщи тя.

Като най-голямо предизвикателство Танева уточни възобновяване на равнопоставеността в бранша.„ Възстановяването на равнопоставеността може да се случи. Ние ще настояваме пред Комисията и сме срещу либерализацията на търговията с Украйна. “

Десислава Танева заключи ограниченията, които могат да доведат до равнопоставеност, като ограничения за мониторинг и поддръжка на локалното произвеждане.

В частта обвързвана с храните Танева разяснява, че сега фермера е неудовлетворен от цената, която получава за продажба на продукцията. Тя посочи, че клиентът също е неудовлетворен и че заплаща скъпо. „ Доволен е последният продавач. В България над 50% от търговията се държи от мултинационалните огромни вериги. Имаме упоритост и ще изготвим наредба, тъй че да няма корист с монополно състояние от страна на веригите “, акцентира тя.

Десислава Танева отвори тематика и за напоителните системи, които в регион като Пазарджик са доста значими. „ Това което се случи с напоителните системи дано бъде за урок на обществото. Трябва да знаем по какъв начин да пазиме публичния си интерес. В Плана за възобновяване ние бяхме защитили средства за напоителните системи. Асен Василев махна тези средства и постави на тяхно място акумулатори в Стара Загора. Резултатът е, че в този момент няма нито напоителни системи, нито акумулатори. В момента НПО-тата питат какво става с напояването. “



Десислава Танева посъветва хората да не се въздействат от политическата страст. Тя разказа похватите на Промяната като едни лозунги, маркетинг и реклама, зад които не стои нищо значително.

Доцент лекар Георги Костов посочи, че гората, както една земеделска просвета, също се нуждае от грижи. Той сподели с отчаяние, че това което е почнало с националната горска инвентаризация в този момент е спряно. Той показа мнението на госпожа Танева за административната и управническа отпадналост на Промяната.



Лозана Василева се причисли към мнението на останалите специалисти, разяснявайки, че за две години няма отворен банкет по нито една мярка по стратегическия проект, в това число за тактиките от локалните инициативни групи по метода ВОМР.

Василева добави, че хората чакат да се възползват от тези дребни планове и че се надява приемите да бъдат отворени в най-скоро време и да може земеделието да върне своя темп на работа, по този начин както е било преди.

Дискусията провокира голям интерес от страна на гостите, задаваха се доста въпроси, настъпи бурна полемика, дадоха се и оферти. Всичко това е предстоящо, поради, че област Пазарджик е по едно и също време и аграрни и горски регион. Срещата продължи и след формалната част в персонални диалози с гостите-експерти.

На събитието, с изключение на аграрни производители, присъстваше и регионалният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов, както и представители на структури на ГЕРБ от региона и претенденти за народни представители от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР