ГЕРБ обмисля как да криминализира фалшивите новини, макар че редица

...
ГЕРБ обмисля как да криминализира фалшивите новини, макар че редица
Коментари Харесай

Има наказателна част. Подготвя се закон за борба с фалшивите новини

ГЕРБ обмисля по какъв начин да криминализира " подправените вести ", въпреки че редица европейски страни се въздържат от сходна стъпка, виждайки в нея капацитет за злоупотреби. Председателят на парламентарната Комисия по просвета и медии Вежди Рашидов обаче има вяра, че ще сътвори нов " европейски стандарт ", предава svobodnaevropa.bg.

``
реклама

„ Тук не става въпрос единствено ние да създадем законодателство, а да предизвикваме, да създадем европейско законодателство по европейски стандарт. Защото това е проблем на целия свят, изключително на Европа. Законът ще бъде европейски – подобен, какъвто ще бъде за цяла Европа, може би ще бъде и за цяла България, само че той ще бъде обсъждан необятно. [...] Има наказателна част. Това касае наказателната част на законодателството, защото когато се открият „ подправени вести “ – погрешни вести, изнасяни обществено, би трябвало законът да пази и страната, която носи негативи, да речем, от това. Трябва да се създадат съвременни, модерни закони, тъй като това е една нова, съвременна болест на времето. “

С тези думи Вежди Рашидов отговори на въпрос на Свободна Европа дали ръководещите обмислят основаването на обособен законопроект за битка с „ подправените вести “. Както и дали той ще бъде направен от междуведомствена група, формирана единствено от представители на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство.

Миналата седмица Рашидов се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов, след което бе оповестено, че двамата са разискали „ задълбочаването на съдействието сред законодателната и изпълнителната власт в битката с незаконния трафик на културни полезности, с подправянето на творби на изкуството и на артефакти и с „ подправените вести “.

В прессъобщението на правосъдното министерство се загатваше и това, че „ за разискването на бъдещите законови промени ще бъде притеглен необятен експертен състав, включващ представители на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Министерство на правораздаването “.

Не стана ясно обаче дали това значи, че ръководещите готвят криминализирането на така наречен „ подправени вести “. Тема, по която Европа към момента няма единно мнение - поради опасенията, че сходна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура и държавен напън върху медиите.

" Това ще го разберете, когато се произнесат всички специалисти "

„ Това ще го разберете едвам когато по това се произнесат всички специалисти, адвокати, работни групи. Засега молим да създадем експертни, професионални, работни групи и да се мисли. Разбира се акцентът не са „ подправените вести “... „ Фалшивите вести “ са акцент на Европа, защото съм разговарял с комисии по просвета и медии в Бундестага, в Италия, Франция и доста други страни... И общо взето Европа е подготвена да седнат, да видят каква форма да има за битка с „ подправените вести “. Но това е едно бъдеще, по-скоро ние желаеме да предизвикваме една среща на тая тематика – да създадем на шефовете на комисии по медии и просвета на Европа. България да бъде основател – да създадем един необятен конгрес и да почнем да обсъждаме това нещо “, съобщи Рашидов пред Свободна Европа, запитан непосредствено дали се готви криминализация на „ подправените вести “ в България.

Той обаче не посочи по какъв начин тъкмо си показва този общоевропейски конгрес, нито дали концепцията му е съгласувана с Европейска комисия, която предприе редица стъпки в противодействието на онлайн дезинформацията от април 2018 година до момента. Най-съществената от които бе приемането на саморегулаторния Кодекс за положителни практики с присъединяване на Гугъл, Фейсбук и Twitter.

Макар резултатите в тази посока към този момент да са забележими – най-големите интернет платформи рапортуват милиарди деактивирани подправени сметки и милиони отстранени канали в YouТube – Брюксел към момента е надалеч от приемането на общо законодателство по тази тематика. Основната причина са терзанията на правозащитници и адвокати, че сходна регулация може да докара до злоупотреби. Такива полемики към този момент се водят в Германия, Франция и Русия, да вземем за пример, където бяха признати закони против „ подправените вести “. Вежди Рашидов обаче няма терзания.

" Всички дружно би трябвало да решим по какъв начин да се отървем от лъжата "
„ Всичко зависи от медиите. Медиите са частна благосъстоятелност и те извършват своята политика на своите притежатели. Така че в това отношение аз персонално не се притеснявам от нищо. Зависи какви ползи имат избраните медии и техните притежатели. […] То, по тоя метод би трябвало да се притесняваме да вървим по улицата – да не ни падне някоя тухла на главата да ни убие, нали?! Това не е съществено, което приказваме. Сериозно е всички дружно да седнем в действителност, и то в името в действителност на същинската независимост на словото, на занаята публицистика... Трябва всички дружно да помислим каква форма можем да търсим в действителност за битка против подправените вести. Ние всички сме пострадали, освен елементарните хора. Истинските медии също страдат от това нещо. Всички дружно, няма нищо скрито! Това не е нещо, което би трябвало да се прави апокрифно или боздуган, или наказване за едни или други. Всички дружно би трябвало да решим по какъв начин да се отървем от лъжата и по какъв начин да почнем да вършим едно крепко, жилаво общество, в което всички да имаме и права, и достолепие, и самочувствие, и несъмнено – висок професионализъм. “

Не е несъмнено обаче дали и останалите участници в процеса на разработване на законодателството за битка с „ подправените вести “ ще се придържат към тези правила за бистрота. От правосъдното министерство, да вземем за пример, отхвърлиха да отговорят на въпросите на Свободна Европа, отправени и към Рашидов.

От прокуратурата пък към този момент настояват, че са подготвени да дават експертиза единствено във връзка с „ законодателни начинания, свързани с битката с трафика на артефакти и с фалшификатите на творби на изкуството, както и с похищението върху паметниците на културата “.

Това най-малко се споделяше в прессъобщение на държавното обвиняване от 23 юли след среща на Рашидов с основния прокурор Сотир Цацаров. Тогава от прокуратурата загатнаха, че „ Европа се безпокои също от разрастващия се проблем с подправените вести и тази тематика ще продължи да бъде във фокуса на вниманието на европейските страни “. Но не и това, че прокурори ще вземат участие в междуведомствена работна група по тази тематика.

" Няма драма към този момент, няма терзание за нищо "

Кога ще бъде образувана тя и какви съответни задания ще ѝ бъдат сложени от ръководещите, не е ясно. Засега само Рашидов се съгласи да разяснява обществено тематиката, само че прекомерно сбито: „ Трябва да се консолидираме всички дружно, с цел да седнем дружно, несъмнено, с експертите и с медиите и всички дружно да стартираме да построяваме някакви правила, по които да се опитаме да живеем всички дружно. Нито аз съм човек, който е специалист и ще го прави... Това ще го вършим всички дружно и несъмнено, в случай че го вършим, всичко това ще го обсъждаме дружно. Няма драма към този момент, няма терзание за нищо “.

Колегите на ръководителя на Комисията по културата и медиите наподобява също са в незнание по тези въпроси. Депутати разясниха импровизирано пред Свободна Европа, че до момента тематиката за обособен законопроект за битка с „ подправените вести “ не е обсъждана на съвещание на комисията. Коментирани са само ремонти в Закона за културното неследство във връзка случая с изложените имитации в столична изложба от юни.

Кое е общото сред трафика на полезности, подправянето на творби на изкуството и „ подправените вести “ обаче, към момента никой не конкретизира. Споменатата от Рашидов „ наказателна част “ въпреки всичко подсказва, че измежду ръководещите има настройки този вид дезинформация да бъде криминализирана. От решаващо значение за резултата от сходно начинание ще бъдат критериите и обсегът на възможния предстоящ закон. Както и дали изработването му фактически ще бъде подложено на необятно разискване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР