ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов за

...
ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов за
Коментари Харесай

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на Валери Симеонов за тютюнопушенето в заведенията

ГЕРБ няма да поддържа концепцията на вицепремиера Валери Симеонов за отчасти връщане на тютюнопушеното в заведения, тъй като не е в съгласие в кабинета. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, който се срещна с тютюневите компании, с цел да получи данни за контрабандата с цигари. През последното тримесечие на предходната година е регистрирано покачване с малко над половин % и сега противозаконната търговия е 6,6 на 100.

Повече по тематиката вижте в репортажа на Цветелина Катанска

ремиерът Бойко Борисов е безапелационен, че за връщане на пушенето в заведенията не може да става дума, тъй като това опонира на цялостната политика на държавното управление за битка с тютюнопушенето.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Това на председателски съвет не е гледано, ние от ГЕРБ тъй като преди време го въведохме, сме уверени, както и в този момент поддържах всички дейности, свързани с битката против тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве, тъй че това ще ми бъде и мнението, в случай че се сложи тази тематика.
По тематиката с контрабандата на цигари тютюневите компании регистрираха, че има лек растеж, само че все пак страната ни остава измежду страните в Европейски Съюз с най-ниски равнища, след нас са единствено Чехия, Италия и Хърватия.

Най-много противозаконни цигари у нас се продават в градовете Хасково, Пазарджик и Ямбол. Там контрабандата доближава до 17 на 100. Заради тези данни министър председателят разпореди незабавна инспекция.


Бойко Борисов, министър-председател на България: Един месец период да ми напишат за какво - Хасково, какво е провокирало това нарастване. По-малко ли са обикаляли пазарите, дали това, което трябваше да се рапортува, ги е уморило към този момент или сме понижили своята зоркост, тъй като 0,6% е половин кутия цигари, само че за нас това е доста.
Тютюневите компании сложиха въпросът с подготвяните законодателни промени, съгласно които ще се забрани излагането на тютюневи произведения по витрините на магазините. Бойко Борисов отговори, че няма по какъв начин да застане на тяхна страна, откакто страната се бори против пушенето. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче попита, за какво би трябвало да се отстранен единствено цигарите от витрините, а не и алкохолът.
Сотир Цацаров, основен прокурор: Ако сходно нещо се прави, би трябвало да е без грам двуличие, т.е. това в мен поражда въпроса - в случай че заключим цигарите и не ги демонстрираме, а ги продаваме в каси по супермаркетите, за какво щандовете с алкохол ще бъдат открити и забележими. Защото колкото са нездравословни цигарите, толкоз е нездравословен и алкохолът.
Главният прокурор означи също, че огромен проблем остава и противозаконната продажба на рязан тютюн, която би трябвало да бъде пресечена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР