ГЕРБ не успя да прокара повторно промените в закона, с

...
ГЕРБ не успя да прокара повторно промените в закона, с
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи ветото на президента за нерегламентирания превоз

ГЕРБ не съумя да прокара наново измененията в закона, с които се предвиждаше затвор при споделените пътувания.

Те бяха върнати от президента Румен Радев. В пленарната зала изненадващо той получи поддръжката с изключение на на Българска социалистическа партия и на част от " Патриотите ".

Общо за наново приемане на закона гласоподаваха единствено 91 депутати при нужни 121 гласа. Това е трето сполучливо несъгласие за президента от общо 25 върнати от него закона на Народното събрание.

Промяната в Наказателния кодекс за споделените пътувания, с която се предвиждаше до 10 години затвор и санкция до 15 000 лева, както и конфискация на половината имущество, стана посредством промени в преходните и заключителни разпореждания на Кодекса за комерсиалното мореплаване. Това ускори подозренията, че става въпрос за лобистки текст. В същото време от ГЕРБ се оргументираха, че задачата им е да защитят легалните превозвачи от тези без лиценз, които не заплащат налози.

Президентът Румен Радев не оспорва, че има проблем с нерегламентираният транспорт на пасажери, само че посочи, че това и в този момент е административно нарушаване по Закона за автомобилните транспорти. По тази причина съгласно него с поправките не излиза наяве кои случаи да бъдат преследвани по административен път и кои - по углавен. Президентът означи още, че ръководещите не са прецизирали критериите, по които нерегламентираният публичен транспорт на пасажери ще се разграничава от така наречен споделено пътешестване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР