ГЕРБ настояват контролните разписки да се проверяват за съвпадениеЦИК реши

...
ГЕРБ настояват контролните разписки да се проверяват за съвпадениеЦИК реши
Коментари Харесай

Манипулация на вота ни кроят

ГЕРБ упорстват контролните разписки да се ревизират за съвпадане
ЦИК реши да не се броят контролните разписки

Слави Трифонов и Христо Иванов наредили България паралелно с Бутан и Индия

“Има заплаха от операция на вота, както и да бъде поискано анулиране на изборите.” Това съобщи Дани Каназирева от ГЕРБ на брифинг на партията.

“Задава се противоконституционен избор, при който се нарушават правата и на партиите, и на гласоподавателите. България от Трифонов и Иванов беше модернизиранa и сложена до страни като Бутан, Индия, Венецуела и Бразилия”, сподели още Каназирева.

“Заложените правила в член 10 на Конституцията, които имат за цел провеждането на почтени, транспарантни и демократични избори, жестоко бяха нарушени и при установяване метода на отчитане на резултатите”, предизвести пловдивската юристка.

„ Само преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки”, разяснява Каназирева.

“Държавата може да бъде изправена пред конституционна рецесия и сега всичко сочи в тази посока. Разписките от машинния избор би трябвало да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна криза”, акцентира Радомир Чолаков.

Пред “Труд” Дани Каназирева разгласи, че от ГЕРБ оферират контролните разписки от машините да бъдат проверявани дали има съвпадане сред данните в разписките и протокола - подхожда ли броят гласоподаватели, регистрирани в машинния протокол, както и какъв брой гласове има подадени за всяка една партия.

Тя напомни, че машинният избор беше анулиран като противоконституционен в Германия тъй като липсва ефикасен цивилен надзор, при който не е нужно потреблението на специфични познания. Преброяването вътре в машината става единствено със програмен продукт, върху който надзор имат избран кръг механически лица.
“Анализите сочат, че един програмен продукт може надалеч по-лесно да бъде манипулиран и без машината да е обвързвана с интернет. И това поражда редица въпроси за вота, който предстои”, разяснява пред “Труд” Каназирева.

“Затова съдът в Германия споделя, че този избор е противоконституционен, защото не може да се обезпечи ефикасен цивилен надзор в наличието както на изборната администрация, по този начин и на представителите на политическите партии, на наблюдаващи, на покровители и на претенденти, което изрично нарушава демократичния темперамент на Републиката, публичността на изборите и върховенството на закона. Още преди 10 години съвсем цяла Европа се отхвърли от машинния вот”, съобщи още Каназирева.

Тя означи, че две седмици преди изборите към момента няма решение за машинния избор в чужбина. “Все още няма машини, софтуерът още не е модифициран, никой не знае какъв брой души действително ще гласоподават, не се знае какъв брой машини са нужни за секциите в чужбина. Не се знае по кое време ще се модифицира софтуерът, по кое време ще се изпратят в чужбина, кои механически лица ще поддържат редовността на тези машини. Питаме кой ще поддържа машините отвън, в Турция кой ще обслужва машините в над 100 секции. Разбираме, че в чужбина има набиране на лица на свободен принцип. Категорично с това се рискува вотът в чужбина”, сподели още юристката.

“България е в сложена в обстановка, в която страната сама не може да провежда най-важния развой - изборния. В устрема си да угодничат на партията на Трифонов партии потъпкаха своите поръчки за промени в изборите и сведоха промяната до отваряне на секции за Движение за права и свободи в Турция и риск за анулиране на изборите”, разяснява Каназирева.

Христо Гаджев попита дали лицето Атанас Шарков, който е деятел на “Да, България” е получавал ключовете до софтуера на машините? “ЦИК имат ли контракт с представители от Панама и какво тъкмо вършат тези хора?”, интересува се Гаджев.
Кой е Алехандро
“Сиела норма” работи с програмисти от Панама, Коста Рика, Испания

“Кой е Алехандро?”, попита Христо Гаджев от ГЕРБ и отговори: “Гражданин на Венецуела, който дружно с още двама жители на Коста Рика и Панама работят към ЦИК.” Какъв контракт извършват и имат ли достъп да пипат софтуера на машините, зададе последни въпроси Гаджев.

“Труд” ревизира кой е Алехандро. Оказа се, че панамецът Вито Д`Алехандро и Марлон Гарсия са софтуерни архитекти на “Смартматик”, чиято задача е да предадат всички сорсове, всички спомагателни принадлежности, стратегии и т. н. на устройствата за гласоподаване. Алехандро и други програмисти от Съединени американски щати, Коста Рика, Нидерландия, Испания и Англия оказват помощ на “Сиела норма” по контракта на компанията със “Смартматик”. Тези експерти нямат връзки с ЦИК.

Колкото до ЦИК - оттова са наели Атанас Шарков за IT съветник. За въпросния Шарков Христо Гаджев заяви, че най-вероятно е деятел на “Демократична България”. Шарков фактически е желал ключовете за софтуера на машините от “Сиела”, взел е всички данни по напътствие от ЦИК.

Междувременно “Труд” научи, че Шарков е отхвърлен и към този момент не е съветник на ЦИК.
Гласуваме за 5 минути
Бегом до Солун и Охрид да пуснете бюлетина



Росица Матева

Гласуваме машинно най-много за пет минути. Ако се мотаем, ще се наложи да търсим втора карта. Така от ЦИК щели да противодействат на опитите за саботиране на машинния избор, разгласи Росица Матева. От комисията са поискали в софтуера на машините да бъде заложена петминутката за гласоподаване. “Не може да има безкрайна опция за гласуване”, разяснява пред “Труд” Матева.

“Ако се реши, че нещо се е случило и жителят не е могъл да гласоподава за 5 минути, ще бъде позволен втори опит”, изясни зам.-председателката на ЦИК. Матева сподели, че членовете на секционни комисии ще могат да оказват помощ отдалечено на хората, които се затрудняват, без да се нарушава тайната на вота.

ЦИК оферират на българите, които почиват покрай границата, да прескочат в чужбина, с цел да дадат вота си. “В България не може да се гласоподава на място, което е друго от непрекъснат или сегашен адрес. И по тази причина, в случай че почиват в Сандански, за какво да не отидат до Гърция или Северна Македония да гласоподават?”, изясни Матева пред “Труд”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР