ГЕРБ настоява държавата да покрие 100% разликата в цената на

...
ГЕРБ настоява държавата да покрие 100% разликата в цената на
Коментари Харесай

Росен Желязков в Благоевград: ГЕРБ настоява държавата да покрие 100% разликата в цената на тока на общини, училища, детски и социални заведения, храмове и културни институции

ГЕРБ упорства страната да покрие 100% разликата в цената на тока на общини, учебни заведения, детски и обществени заведения, храмове и културни институции. В противоположен случай неимоверното повишаване на тези разноски ще остави на мрачно още повече общини, лечебните заведения ще са изправени пред неспособност в тази коронавирус рецесия да извършват функционалностите си. Нито предизвикваме, нито злорадстваме като съпротива, предлагаме решения и демонстрираме дефекти. Това съобщи националният представител от ГЕРБ-СДС Росен Желязков на пресконференци в Благоевград. Заедно с него в събитието участваха и депутатите на обединението Костадин Стойков и Стефан Апостолов.

" Още август месец се обърнахме към Служебния кабинет да се подхващат ограничения за тогавашното повишаване, което на фона на настоящето се оказа нищожно. След това с образуването на настоящето Народно заседание поставихме същата тематика. Трети път –когато се образува краткотрайната комисия за цената на енергоносителите. Никой не ни чу ", сподели Желязков. Според него единственият разбор сега се базира, че ценовата обстановка е привнесена извън, а другата опорна точка е, че казусът е привнесен от предходното ръководство.

" Не желаеме да " опорочим " самостоятелната воля на ръководещите, само че мина задоволително време да предложат решение. Нито кабинетът има такова, нито краткотрайната Комисия предлага нещо, по тази причина внесохме предложение за 100% отплата на разликата в цената на тока на купуващите от свободния пазар небитови консуматори, като общини, лечебни заведения ", посочи Росен Желязков. По отношение на битовите консуматори съгласно Желязков, мораториумът ще отпадне, когато времето се постопли и обективно сметките понижават.

" Незабавно би трябвало да се вкарат компесаторният механизъм за общините, тъй като обстановката е сериозна. Като образец ще дам ВиК в община Петрич, което за октомври месец 2021 година е платило за ток 185 000 лева, за съпоставяне през 2020 година за същия месец разноските за еленергия са 85 000 лева Това ще сложи сдружението в неспособност да дава услугата на жителите на община Петрич ", съобщи националният представител на ГЕРБ-СДС от Петрич Костадин Стойков.

По думите му нарастването на сметките за еленергия за детските градини в общината е 3,2 пъти, за учебните заведения 2,2 пъти. " Детските градини и образователните заведения са притиснати и от големи сметки за природен газ, като нарастването е 3 пъти ", сподели Стойков.

" Това, което се случва ще докара до банкрут общините, тъй като им се постанова да досубсидират обществени и образователни заведения, детски градини, лечебни заведения, уличното осветяване. Дано ръководството да одобри подадената ръка от опозицията и да одобри нашето решение, с цел да се решат проблемите ", съобщи националният представител Стефан Апостолов.

Като образец той уточни двата центъра за хора с умствена назадничавост на територията на община Симитли, които за декември са платили сметки по 3000 лева, а за януари чакат те да доближат до 8000 лева " Ще се наложи в най-скоро време и в община Симитли да се стопира уличното осветяване, а това ще докара до скок на битовата престъпност ", сподели още Стефан Апостолов.

На журналистически въпрос за ориста на автомагистрала " Струма " и правата в Кресненското дефиле Росен Желязков разяснява, че този план от ден на ден се отсрочва във времето. " Като имаме поради реанимацията на остарели оферти, което ще докара до ново планиране, ново третиране до Европейска комисия и нова оценка за влияние върху околната среда, това значи, че до 2030 година няма да се случи. Такава ще е ориста и на жп връзката с Македония ", посочи Желязков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР