ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от

...
ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: ГЕРБ нарушиха Конституцията - не изпратиха кандидат-премиер за мандата

ГЕРБ нарушиха конституционното условие претендент за министър председател да получи от президента втория изследователски мандат. Това сподели пред БНР доцент Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

" Редно беше да имат претендент, както изисква Конституцията, а той да каже, че връщат мандата. Конституцията не е планувала за всяко нещо глоба, само че ние сме обръгнали толкоз на неспазване на разпоредбите, че ходът на ГЕРБ мина апропо. Текстът в Конституцията - член 99, алинея 2 е явен ", посочи тя.

Според специалисти по конституционно право, с които Епицентър.БГ се съветва, президентът Радев също е в нарушаване, защото не е реагирал на този пропуск от страна на ГЕРБ.

Според доцент Киселова по какъв начин ще подходи президентът Румен Радев при връчването на третия изследователски мандат зависи от това в коя партия вижда повече благоприятни условия да беседва с " ИТН " и кой има качества " да ги опитоми ".

" Говоренето, че партиите ще губят от влизане в ново държавно управление и това ще им се отрази на резултатите на идващите избори, е неверно ", акцентира тя.

По думите ѝ президентът може да направи и втори кръг от съвещания, само че би трябвало да знае, че от през днешния ден (след връщането на втория мандат през вчерашния ден - б.р.) текат 7-те дни, в които би трябвало да дефинира третата парламентарната група, която да предложи претендент за министър-председател.

" Ако деликатно се чете тълкувателното решение на Конституцията, тези 7 дни са и времето за установяване на кандидат-премиер ", добави специалистът по конституционно право.

В предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт " доцент Киселова разяснява и решението на Конституционния съд за спецправосъдието.

" Чрез сезиранията на Конституционен съд основният прокурор Иван Гешев се пробва да види до каква степен е неговата територия. Законът е част от правото, само че не постоянно е право, ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР