ГЕРБ изпревара ПП според национално представително проучване, което е част

...
ГЕРБ изпревара ПП според национално представително проучване, което е част
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ първа сила с над 3% преднина пред ПП, ИТН потъва

ГЕРБ изпревара Политическа партия съгласно национално представително изследване, което е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч.

Изследването е извършено в интервала 8 – 14 април 2022 година измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.

Ако изборите бяха през днешния ден, 21.7% от деклариралите, че ще гласоподават, биха избрали ГЕРБ, 18.4% Политическа партия, 10.2% Българска социалистическа партия, 9.4% „ Възраждане “, 7.6% Движение за права и свободи, 6.7% Демократична България, 4.5% Има Такъв Народ.

Основният извод от него е, че политическата турбулентност през последните два месеца провокира и ускорена динамичност в електоралните настройки на българите. Налице е обща наклонност към друго по активност разколебаване в поддръжката за ръководещите партии, консолидация измежду симпатизантите на ГЕРБ и готовност на коренен избор.

Регистрираните желания, които не са в действителна електорална обстановка, наподобяват за момента по следния метод: С 21.7% от решилите да гласоподават ГЕРБ излиза с към 3 пункта преднина пред Политическа партия, а главен фактор за това разбъркване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро подложените на критика партийни водачи, Бойко Борисов резервира доверието на 19.1% от пълнолетните българи.

Втора позиция за Политическа партия с 18.4%, само че с отлив от 6.0 пункта за два месеца.

По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на премиера Кирил Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.10.2% поддръжка и трета позиция за Българска социалистическа партия.

На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори, а водачът Корнелия Нинова – утвърждението на 18.3% от българите.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от „ Възраждане “, които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9.4%. Положителна е динамичността и в персоналния рейтинг на водача им Костадин Костадинов (17.3%).

Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7.6% поддръжка, а водачът Мустафа Карадайъ утвърждението на 9.4% от гласоподавателите в страната.

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са Демократична България. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в относително необятни граници: Христо Иванов – 15.8%.

Има Такъв Народ е другият съдружен сътрудник, който търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта спрямо февруари и все още е 4.5% от готовите да вземат участие в избори. Лидерът на групировката Слави Трифонов се употребява с утвърждението на 13.5% от българите.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР