ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП с

...
ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП с
Коментари Харесай

ГЕРБ изпреварва ПП с 3 на сто. Възраждане - четвърта сила

ГЕРБ излиза с към 3 пункта преднина пред Политическа партия с 21,7 на 100 поддръжка.

Втора позиция е за Политическа партия с 18,4%, само че с отлив от 6 на 100 за два месеца.

С 10,2% поддръжка третата позиция е за Българска социалистическа партия. На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от „ Възраждане “, които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9,4%.

Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7,6%

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са от Демократична България. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6,7%

Има Такъв Народ е другият съдружен сътрудник, който търпи основни електорални негативи. Подкрепата за тази групировка спада с 2,1 пункта спрямо февруари и все още е 4,5% от готовите да вземат участие в избори.

Това са някои данни от последното национално представително изследване на " Алфа Рисърч ", част от регулярния мониторинг на организацията. Проведено е в интервала 8 – 14 април 2022г., измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на на организацията и се осъществя със лични средства.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/alpha 3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />
Ерозия в рейтинга на Кирил Петков, само че остава най-харесван
Значима е ерозията в персоналния рейтинг на премиера и водач Кирил Петков (от 39% до 22,5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

Макар да продължава да е остро подложен на критика, Бойко Борисов резервира доверието на 19,1% от пълнолетните българи.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова получа утвърждението на 18,3% от българите, т.е. персоналният ѝ рейтинг е по-висок от електоралната поддръжка за партията ѝ.

Положителна е динамичността в оценките освен на " Възраждане ", само че и на водача Костадин Костадинов (17,3%).

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов е по-харесван от групировката, която сътвори - се употребява с утвърждението на 13,5% от интервюираните.

Доверието в съпредседателите на обединението Демократична България варира в относително необятни граници: Христо Иванов – 15,8%, Владислав Панев – 8,5%, Атанас Атанасов – 7,1%.

Водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ обичайно е измежду партийните водачи с най-ниско утвърждение - харесват го 9,4% от гласоподавателите в страната.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/alpha 4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />

Съществен щрих и знак за евентуална динамичност в общата електорална картина са две други цифри - 8,9%, които декларират, че биха дали своят вот за друга партия, отвън посочените политически сили и още 12,6% с подготвеност да гласоподават, само че нерешили коя групировка ще поддържат.

Така, въпреки и все още да не се обрисува коренно друга управническа опция, един предполагаем предстоящ избор, може да създаде и много друго от в този момент записаното съответствие на силите, регистрират социолозите.
Основните трендове
Ето кои са главните трендове съгласно резултатите от проучавването:

Във вътрешнополитически проект: внезапен спад на доверието към държавното управление, премиера и ръководещото болшинство, задълбочил се още повече след обществените раздори сред съдружните сътрудници.

Преобладаващо песимистични упования, че кабинетът ще успее да овладее настоящите кризи; заем на доверие в битката с корупцията и правосъдната промяна.

Във външнополитически аспект: изострено внимание към войната в Украйна, възходящо отрицание за съветския президент Владимир Путин и публичен консенсус за евроатлантическата политическа ориентировка на страната.

В електорален проект: отлив на поддръжка за партии от ръководещата коалиция, консолидация измежду последователите на ГЕРБ, готовност на коренен избор.
Срив в доверието към кабинета
Проучването записва спад в утвърждението (от 35% на 19%) и внезапен скок (от 23% до 48%) в неодобрението за активността на кабинета „ Петков “ за интервала февруари - април 2022г. Същата наклонност е налице и в рейтинга на премиера: позитивните оценки спадат от 39% на 23%, а негативните нарастват от 21% до 48%.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/alpha 1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />

Най-динамични през последните два месеца са настройките на партийните симпатизанти на обединенията от ръководещото болшинство. Експресно изследване на " Алфа рисърч " за предаването „ Референдум “ на Българска национална телевизия през предходната седмица откри, че зад обединението най-твърдо стоят гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България, от Българска социалистическа партия са поляризирани, а измежду Има Такъв Народ господства негативно отношение.

Тази наклонност се задълбочава в оценките за активността на държавното управление. Одобрение господства само измежду симпатизантите на Политическа партия (70%). Сред последователите на Демократична България то спада до 51%, а измежду тези на Българска социалистическа партия до 38%. В резултат от бурното опълчване сред Има Такъв Народ и останалите членове на обединението при избора на гуверньор на Българска народна банка и разплащането на пътните поправки, най-рязко спада поддръжката за държавното управление измежду симпатизантите на партията на Слави Трифонов – до 25%.

" Амбивалентните позиции на държавното управление по редица значими тематики, които изискваха партиите в него да създадат безапелационен ценностен избор, се обрисуват като съществена причина за разминаването в настройките сред симпатизантите на ръководещите партии. През последните седмици към тях се прибавиха вътрешнокоалиционни несъгласия и личностни борби, които в допълнение ерозираха началната висока поддръжка за кабинета ", разясняват от организацията.
46 на 100 песимисти, че държавното управление ще овладее рецесиите
46% от пълнолетните българи имат песимистични упования към възможностите на държавното управление да овладее настоящите рецесии. Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие главно във връзка с декларираните при започване на мандата задължения:

28% считат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията

26% - че ще се оправи с възходящата инфлация

22% имат вяра в упоритостта за модернизиране на стопанската система

20% - в реализирането на правосъдна промяна.

Доверие, че обединението ще откри вярно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за договаряния с Европейски Съюз декларират 19%.

Други 17% чакат държавното управление да обезпечи различни на съветските енергийни доставки.

Най-малко обаче, едвам 10 на 100, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията сред съдружните сътрудници.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/alpha 2.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 506 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР