ГЕРБ иска заплатите за медиците да са по-високи от тези,

...
ГЕРБ иска заплатите за медиците да са по-високи от тези,
Коментари Харесай

ГЕРБ иска заплатите за медиците да са по-високи от тези, които властта предлага

ГЕРБ желае заплатите за медиците да са по-високи от тези, които властта предлага. Това би могло да стане с промени, импортирани в закона за лечебните заведения, предава БНР. Праговете на възнаграждение плануват минимум 3000 лв. заплата за лекарите, 2000 лв. за медицинските сестри и най-малко 1000 лв. за санитарите.

От ГЕРБ оферират главните заплати за медиците в държавните общински лечебни заведения да се усилят от 1-ви май тази година с пари от бюджета, които да се изплащат посредством трансфер от Министерство на здравеопазването в Здравната каса, а от Касата - непосредствено с превод към лечебните заведения съгласно броя на назначените лекари, медицински сестри и санитари.

Вносителите показват, че с предлагането за законово закрепване на минимални прагове на възнаграждение на медиците се цели да се даде опция за стабилизиране на здравната система и превъзмогване на тревожната наклонност за недостиг на лекари и медицински сестри, което може да се отрази пагубно изключително на лечебни заведения в дребните обитаеми места.

Управляващите предложиха 2000 лв. главно заплащане за лекарите, 1500 за медицинските сестри и 900 лв. за санитарите. Механизмът, който залагат, е през увеличение с 25 на 100 на клиничните пътеки единствено за лечебни заведения, които доближат стартови съществени заплати, написани в Колективния трудов договор
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР