ГЕРБ иска да получи равнопоставеност с Продължаваме промяната – Демократична

...
ГЕРБ иска да получи равнопоставеност с Продължаваме промяната – Демократична
Коментари Харесай

По-скоро избори. ГЕРБ спира преговорите за правителство с ПП-ДБ, докато не получи равнопоставеност в него

ГЕРБ желае да получи равнопоставеност с „ Продължаваме промяната – Демократична България “ в държавното управление, с цел да продължи взаимното ръководство на двете партии. Ако това не бъде контрактувано до понеделник на обед, договарянията сред двете страни стопират и ще последват нови предварителни избори.

Това стана ясно от конференция в неделя вечер на договарящите за държавно управление представителки на ГЕРБ Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян .

Новината идва, откакто на 6 март и ден преди президентът първия изследователски мандат на ГЕРБ.

В дните след оставката на държавното управление представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ водеха договаряния за продължаването на взаимното им ръководство.

заплаши, че в случай че до понеделник не бъде контрактуван състав на ново държавно управление, в което ГЕРБ да има по-голямо наличие, ще се стигне до нови изключителни парламентарни избори.

„ Първата политическа партия с най-вече депутати би трябвало да бъде равнопоставена в ръководството. Исканията са на масата, те би трябвало да бъдат признати такива, каквито сме ги споделили “, сподели Мария Габриел.

Тя посочи, че единствената точка, по която двете страни имат разлики, е наличието на членове на ГЕРБ в кабинета и министерствата. Вицеприемрката в оставка сподели още, че от ГЕРБ са отправили предложение кабинетът да продължи да ръководи в сегашния му състав, само че да бъде оставен разновидността за бъдещи промени.

„ Утре в 12 ч. се връчва мандата. Ако до 12 ПП-ДБ имат предпочитание да споделят властта, а не да я държат единствено за себе си и своите партийни функционери можем да приказваме. Ако не връщаме мандата и държавно управление с втори мандат няма да има “, сподели Деница Сачева.

Тя посочи, че ГЕРБ не са предложили численост на министри, а са поискали наличие и на двете обединения във всяко министерство.

„ Разбрахме, че сътрудниците от ПП-ДБ не са подготвени да поделят властта. Те желаят да имат цялата власт непременно без да споделят тази власт “, сподели още Сачева.

В 22 ч. се чака конференция да дадат и от ПП-ДБ.

Ако двете сили не реализиран съглашение, или не след това не намерят друго съглашение с останалите партии в Народното събрание, това ще значи, че за шести път в границите на малко повече от три години България ще организира парламентарни избори.

Кабинетът на Денков управляваше с поддръжката на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Предварителното съглашение сред първите две обединения планува ротация на премиерския пост и на председателското място в Народното събрание, което до момента се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов към този момент предложи сключване на съглашение за общо ръководство в границите на цялостен мандат. С него ГЕРБ, както и Движение за права и свободи да вземат участие в попълването на съставите на регулаторите, които следва да бъдат заменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха, който обаче беше неодобрен от Борисов и сътрудниците му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР