ГЕРБ имат възможност за много силен ход – честно да

...
ГЕРБ имат възможност за много силен ход – честно да
Коментари Харесай

Три типа са партиите у нас - продемократични, съмнително прозападни и прокремълски

ГЕРБ имат опция за доста мощен ход – почтено да опишат всичко за последните 15 години, разяснява пиар специалистът
Любомир Аламанов работи в областта на връзките повече от 20 години. Проектите и акциите, в които е взел участие, са спечелили повече от 100 български и интернационалните награди. Аламанов е един от основателите на Българската асоциация на пиар организациите и неин пръв ръководител. Той е един от създателите на Центъра за разбори и спешни връзки. Потърсихме го за коментар на последните политически събития от имиджова позиция. Интервюто е с писмени въпроси и отговори.

- Г-н Аламанов, сякаш пиарът взима връх в последните седмици в връзките сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Кой надвива съгласно Вас имиджово все още?

- Комуникациите стават все по-важна част от живота и активността на всяка организация в актуалния свят. Политическите обединения употребяват разнообразни информационни принадлежности, с цел да подсилят своите позиции и да получат по-голямо преимущество в договарянията. И тези принадлежности отразяват задачите и претекстовете на самите партии. В съответната обстановка виждаме още веднъж шумните изказвания на ГЕРБ-СДС, непрекъснатото им променяне на мнението, опити за закани, ултиматуми и всичко друго, което би оставило усещане, че доста желаят да се сформира държавно управление. Но не се виждат предпочитание за съблюдаване на даденото заричане преди 9 месеца, вдишване на отговорност за закъснение на промените, пояснение за какво не желаят да подпишат съглашение с точни периоди за последващи дейности по правосъдната промяна и смяната на службите за сигурност. Не се виждат и отговори на мощно наболели въпроси, като кой ще поеме отговорност за „ Турски поток “, кой ще се извини за колаборацията с кремълската власт, кой ще се извини за изгубените години. Така че въпреки и ГЕРБ-СДС да са доста шумни на повърхността, чувството, което оставят, е за кухота на фразите и нервност поради нежеланието да се поемат същински задължения.

- Може ли да се каже кой действително е по-виновен за това, че май още веднъж ще се върви на бързи предварителни избори? Кои са действителните аргументи за неуспеха на договарянията съгласно Вас?

- ГЕРБ за следващ път са първа политическа мощ и, в случай че използваме техните думи, те би трябвало да носят отговорност за болшинството и за сформиране на държавно управление. Явно не могат, тъй като не желаят да поемат действителни задължения в какви периоди ще се извърши промяната. Припомням, че преди 9 месеца бе гласувано държавното управление на учен Денков с съществена цел осъществяване на промените, изключително в правосъдната система, които са мощно закъснели. Нежеланието на ГЕРБ да спазят това си заричане, както и настоящето им бягство от сключване на съответни задължения за периоди на приемане на законодателни промени, може да се преглеждат като действителните аргументи да се тръгне по ужасната пътека към нови следващи избори.

- Мария Габриел подаде заявление в Народното събрание, че се отхвърля да предлага държавно управление. Според Вас има ли късмет за следващ поврат и въпреки всичко този парламент да излъчи нов кабинет?

- След фиаското на хода на Мария Габриел силово да предложи лист с министри, който не е утвърден от тях самите, както и откакто дори не се извини за този опит за политическа машинация, беше повече от ясно, че ще върне мандата, с цел да не минава през унизително противоконституционално гласоподаване в Народното събрание. Сигурно някой ден ще се разбере за какво Мария Габриел постъпи по този метод, кой й повлия и по какъв начин я накара. Но в този момент би трябвало да се мисли държавнически – ГЕРБ желаят ли да се продължат промените, да продължи пътят на България към Шенген и Евро-зоната, да продължим да сме пълновръстен член на Европейския съюз, или желаят да ни тласнат към поредна рецесия. Ако желаят първото, да подпишат Споразумението с ПП-ДБ, да поемат ангажимент за периодите за промени, да поддържат и вземат участие в държавно управление с втория мандат. В противоположен случай ще останат в историята като партията, която най-вече пъти е печелила изборите и най-вече пъти е била неспособна да направи болшинство.

- Очаквате ли нов индивид да промени салдото в идващия парламент при предварителен избор през юни?

- Лесно може да се види, че политическият набор сега е разграничен на три съществени бранша: блестящо про-демократични партии, които желаят действителни промени, подозрително про-западни партии, имащи в редиците си хора от листата Магнитски, които не желаят изключително драговолно да има промени, и про-кремълски партии, които желаят да ни отклонят от цивилизационния ни избор да сме част от западната народна власт и да ни хвърлят назад в ръцете на диктатора. Даже и да се появи нов индивид, той би бил в един от тези браншове. Заявките, които чуваме, са за третия тип обединения. Хубавото е, че броят гласоподаватели на тези обединения е постоянен за бранша им, тъй че в случай че нов индивид вземе повече гласове, то някой от старите ще загуби тези гласове. На процедура няма значение кой е предпочетеният сега – дали Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация, Възраждане, Трети март, Българска социалистическа партия или различен индивид, посланията и дейностите са едни и същи.

- А кой има капацитет да отиграе по-добре обстановката в възможната предизборна акция – ГЕРБ или ПП-ДБ?

- В една акция има голямо значение по какъв начин ще се комуникира. Но и от какви позиции се потегля. В момента ПП-ДБ са в по-силната позиция да беседват на кардинално равнище и да упорстват за дълбоки промени. Трябва единствено да намерят верния метод да стигнат до повече гласоподаватели. ГЕРБ са мощни в връзките, само че те нямат кардинална позиция. А и отхвърлят да дават отговори на доста въпроси. Което може да им сътвори проблеми в една акция. Те имат опция за доста мощен ход – почтено да опишат всичко за последните 15 години. Кой и по какъв начин подписа за „ Турски поток “, кой и по какъв начин оказа помощ за основаването на явлението Нотариуса в правосъдната система, кой и по какъв начин не организира нужните промени. Само с сходна почтеност може да завоюват назад гласоподаватели и да спрат отрицателния си тренд от няколко избора насам.

- Очаква се композиция на избори „ 2 в 1 “ - избор за европейски и български парламенти на 9 юни. Очаквате ли това да даде бонус или да ощети електорално някои от политическите сили?

- Ако се стигне до изключителни парламентарни избори, може би комбинацията им с европейските ще бъде добре, с цел да не се уморят в допълнение гласоподавателите. А и въпреки всичко на карта ще бъдат сложени влизането ни и в сухопътния Шенген, влизането в Еврозоната и доста други тематики, свързани с цивилизационния ни избор да сме част от западната народна власт. Така че би трябвало тази композиция „ 2 в 1 “ да отличи същинските про-демократични партии от подправените.

- Какво е най-вероятно да се случи в идващия парламент съгласно Вас? Кои обединения очаквате вероятно да излъчат ръководство?

- Както споделих и нагоре, в актуалната обстановка има три разнообразни бранша от политически обединения. Никой от тях не може да ръководи самичък. И може би е най-добре про-западните партии да съумеят да намерят път към същинските промени, които обществото чака от 15 години. Иначе завъртането в безсмислена примка от нови и нови избори няма да промени нищо. Все отново да загатна и отговорността на самите гласоподаватели. Трябва да схванат, че единствено от тях зависи кого ще изпратят в Народното събрание и кой ще дефинира бъдещето им. Затова би трябвало да гласоподават с мисъл за децата си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР