„ГЕРБ и СДС предложиха един знаков кабинет от гледна точка

...
„ГЕРБ и СДС предложиха един знаков кабинет от гледна точка
Коментари Харесай

Румен Христов: ИТН да разбере, че това не е игра на Не се сърди, човече

„ ГЕРБ и Съюз на демократичните сили предложиха един знаков кабинет от позиция на изрично декларираната проевропейска и проатлантическа ориентировка. Освен това, за пръв път Политическа партия ГЕРБ не предлага своя ръководител за министър председател, както е обикновено, когато си спечелил изборите. Ние направихме доста жестове в името на това да се реализира консенсус и кабинет даже за по-кратко време поради пандемичната конюнктура. Затова ние предложихме среща на от обединенията – Демократична България и Има Такъв Народ, с които считаме, че имаме допирни точки. Беше ни отказано и с цел да не бавим процедурата върнахме мандата на президента Румен Радев. В политиката не трябва да се наскърбяваме. Трябва да има разговор. Мисля, че е редно, когато имаш публична покана за диалози, да отидеш и да кажеш с кои точки от политиката на другите не си склонен. Ние не сме се обидили, а желаеме страната да има час по-скоро настоящо и устойчиво държавно управление “.

Това съобщи водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов пред телевизия " Европа ".

„ Като виждам какво е държанието на всички останали политически обединения в Народното събрание, прогнозата е за скорошни избори. Заявките, които прави Има Такъв Народ са, че резултатите от вота не ги удовлетворяват и евентуално желаят незабавно нови избори. Вероятно и по тази причина в Народното събрание започнахме с промени в изборния кодекс. Всеки, който идва на власт или има болшинство се занимава с кодекса, като се надява, че това ще му помогне по някакъв метод. Историята е посочила, че сходни дейности не правят работа. Нека единствено да напомня, че от Има Такъв Народ се отхвърлиха от мажоритарното гласоподаване, концепция, която ѝ оказа помощ да влезе в Народното събрание “, сподели още Христов.

„ ГЕРБ и Съюз на демократичните сили ще поддържа предложенията на Има Такъв Народ за промени в изборния кодекс, макар че те не са рационални и са мъчно изпълними, с цел да не кажат след това, че ние саботираме концепциите им и се опасяваме да не ни падне резултатът. Аз гласувах на машина за разлика от доста други водачи, които прокламираха машинното гласоподаване, а най-после попълняха бюлетини с писалка. Успях да дам своя глас от четвъртия път. Имаше проблеми със софтуера ли, не знам тъкмо какво обясниха от комисия. Накрая рестартираха машината и съумях да гласоподавам. Докато това се случва, пред минаха 3-4 души, които упражниха вота си с хартиена бюлетина. Тези секции в чужбина, където има повече наши сънародници, може да се окаже, че част от тях няма да могат да гласоподават поради закъснение на изборния развой с машините. Останалите партии имат 165 души болшинство и могат да създадат съвършено държавно управление, само че нещо не им стиска “, разяснява депутатът от коалиция ГЕРБ-СДС.

„ Сред обществото има въодушевление за някаква смяна. Дали тя ще е най-хубавата с тези формирования, които бяха определени, е различен въпрос. Това може да се види единствено в случай че се сформира държавно управление, което да работи 1-2 години. Има една отмалялост от ръководещите. Сега взеха решение, че за всичко са отговорни от ГЕРБ.

С „ Демократична България “ водехме договаряния още на евроизборите. В тази коалиция виждаме една ляво-либерална групировка в лицето на „ Да, България “ и една смачкана ДСБ. На предварителните избори евентуално ще има разбъркване. Вероятно някои обединения, които не прескочиха 4-процентовата преграда, ще влязат в Народното събрание, а други, които са Народното събрание през днешния ден, може да останат отвън пленарната зала. Става въпрос за „ Изправи се! Мутри, вън! “. Най-вероятно партията, която ще усили своя резултат, ще е „ ИТН “.

За пръв път в историята ни някой желае предварителни избори незабавно след постоянните, тъй като не му харесвали резултатите. Извинявайте, само че това не е игра на „ Не се сърди, дребосъче “. Става дума за ръководство на страната, която сега е пандемия и има проблеми с стопанската система.

Това, което се прави, не е съществено. Ако останалите политически сили не желаят министрите на ГЕРБ да не ръководят, тъй като те са длъжни да го вършат по конституция, час по-скоро да вършат държавно управление или да идва служебно, а не да се укорява кабинета, че не прави нищо. От една страна се връзват ръцете на министрите с мораториум, а от друга се споделя по какъв начин нищо не правели “, сподели още Румен Христов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР