ГЕРБ и прокуратурата постигнаха огромен и немислим успех - успяха

...
ГЕРБ и прокуратурата постигнаха огромен и немислим успех - успяха
Коментари Харесай

ГЕРБ наистина успя да превърне Радев в обединител на нацията

ГЕРБ и прокуратурата реализираха голям и невъобразим триумф - съумяха с групови старания да трансфорат президента Радев в обединител на нацията. 
За сходна задача се желае същински гений и такава каскада от неточности, каквато може да се сътвори единствено от опиянена от личната си мощ власт. 
Първо, офанзивите против президента и съветниците му - без значение каква ще бъде преценката на съда - бяха толкоз безцеремонни, че надали е останал естествен човек, който да не е схванал по какъв начин правосъдното гонене служи за разпределение на територии вместо за възцаряване на правдивост. 
Второ, офанзивите се случват в обстановката, в която коронавирусът е почнал да нанася мощни стопански удари, т.е., най-подходящият миг за цивилен митинги. 
Трето, от преповтарянето на клишето, че президентът е разединител на нацията, се случи противоположен резултат: Радев стартира да концентрира по-голям авторитет в себе си, бидейки трансфорат в съществена цел. Можем да предположим даже следното - че в случай че президентът бе оставен в ролята си на критик от брифингите вместо да бъде нападнат непосредствено, триумфът му като кандидат за властта щеше да бъде по-нисък. 
Големият дискомфорт в ГЕРБ настава от това, че за пръв път от 10 и повече години се изправят против доста по-стабилна съпротива.
Победите против отслабеното Българска социалистическа партия на Станишев, дезорганизираните десни и парцелирания родолюбив блок бе едно, само че обстановката в опозицията сега е радикално друга - такава, против която ГЕРБ не се е изправял в никакъв случай. Примката се стяга от доста страни: Очевидна опасност от високия рейтинг на президента, явна опасност от все по-силната " Демократична България " - (акцията на Христо Иванов пред сарая на Доган изправи десните непосредствено на бойното поле), немалки шансове за влизане в Народното събрание от страна на Трифонов, относително по-стабилно Българска социалистическа партия при Нинова спрямо това на Станишев и Орешарски. Да не приказваме, че колкото по-агресивна става прокуратурата, толкоз повече удря по ГЕРБ и по самата нея; евентуално разсъждението там е, че действието със мощ ще уплаши опозицията, само че даже и това да стане никой не пресмята спомагателния афект: самата аудитория следи ставащото и по никакъв начин не разлюбва съперниците на Борисов, а таман противоположното. Радев вечно можеше да остане човек, който просто е направил най-елементарното: да победи Цецка Цачева на президентските избори; триумф, който можеше да реализира всеки поради главозамайването на Борисов в действителност да допусна, че тя би могла да бъде президент. Сега обаче е надалеч по-силен: посредством тъкмо толкоз на себе си, колкото и на самият ГЕРБ.
 
Автор: Райко Байчев 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР