ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България се очаква днес

...
ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България се очаква днес
Коментари Харесай

"Близко до решение": Денков и Габриел договарят поне пет промени в състава на кабинета

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " се чака през днешния ден да приключат с разискванията за състав и конструкция на държавно управление, научи " Дневник " импровизирано. По-рано в четвъртък (1 юни) водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи в коридорите на Народното събрание, че договарящите от двете обединения " са доста близо до взимане на решение, само че въпреки всичко до момента в който всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано ".

Въпреки че едвам преди два дни, огромна част от министрите се чака да останат фрагменти на " Продължаваме промяната ", показани от обединението в проектокабинета ѝ преди месец.

Попитан дали кабинетът ще е експертен, Борисов отхвърли и сподели, че " Продължаваме промяната " желае сама да носи отговорност, с в това число политически лица " и че ГЕРБ и съдружния сътрудник на Петков и Василев " Демократична България " " дават отговор на техните претенции ". Още в предишния парламент дясното обединяване се разгласи за експертно, политически неутрално държавно управление и неотдавна " Да, България " удостовери, че.

Според неофициална информация на " Дневник " остава желанието министър председатели за по девет месеца да са Николай Денков ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) и Мария Габриел (ГЕРБ) . Всеки от тях е вицепремиер до момента в който другият е министър-председател. Докато Денков е министър председател Мария Габриел ще бъде министър на външните работи, само че към този момент не е конкретизирано кой ще заеме поста, когато тя стане министър-председател за девет месеца.

Министър на финансите се чака да бъде Асен Василев , на който " Продължаваме промяната " доста държи. Между двете договарящи страни към този момент се договарял и документ, който да подсигурява, че няма да има смени без учредения, поради чутото в записа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обществено е коментирал, че не възразява Василев да е отпред на министерството, с цел да носи отговорност за финансовото положение на страната. Асен Василев имаше същия сектор и в кабинета " Петков ".

Според неофициална информация към момента не е доказано кои да са министрите на стопанската система и културата . За културата още при започване на май беше оповестена Яна Генова. В стопанската система обаче се чака да отпадне предлагането министър да е Юлиан Войнов. За министър на туризма в коридорите на Народното събрание импровизирано се приказва за Зарица Динкова (част от Националния съвет на " Зелено придвижване " ). Тя е била зам.-министър на външните работи в двете служебни държавни управления през 2021 година В първичния вид за кабинет беше препоръчана Гергана Кабаиванова, съгласно информация на " Дневник " против номинацията ѝ има постъпили мнения от неправителствения бранш, че няма подготовка за поста.

Няма удостоверение и кой ще е министър на спорта. Според информация на " Дневник " " Продължаваме промяната " продължава да упорства на поста да е някогашният авто играч Димитър Илиев, само че самият той се колебае дали да одобри предлагането.

Очаквания за нови министри

Министър на вътрешните работи по неофицциални мнения ще бъде Калин Стоянов . Той беше назначен за шеф на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно държавно управление на Румен Радев, като заема поста и до през днешния ден. По неофициална информация той се счита за допустим и от ГЕРБ.

Стоянов работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 2003 година, като поредно е заемал изпълнителски и управителни длъжности в Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас, а от април 2018 година е шеф на отдел " Специални интервенции " при Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

В първичния кастинг на кабинет " Денков " за министър на вътрешните работи беше Андрей Янкулов, който обаче в следствие се отхвърли.

Според информация на " Дневник " за министър на труда и обществената политика се чака да бъде препоръчана Иванка Шалапатова . Тя е изпълнителен шеф на фондация " За нашите деца ". Тя е била зам.-министър на труда и обществената политика през 2013 година

В първичния кабинет " Денков " за поста беше препоръчан Иван Кръстев. ГЕРБ се разгласи против номинацията му, с аргумента че е " последовател на Путин ". Кръстев е сниман на през 2019 година Освен това е член на Българска социалистическа партия, която не застава на страната на Украйна във войната, която стартира Русия. Според неофициална информация таман това са аргументите Кръстев да бъде изтеглен от предложенията за министри, макар че в " Продължаваме промяната " - " Демократична България " го считат за специалист.

Според неофициална информация за министър на земеделието е номиниран Кирил Вътев , притежател и шеф на месопреработвателната компания " Тандем-В ", член на Асоциацията на месопреработвателите в България, някогашен неин ръководител. Вътев е препоръчан на мястото на депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България " Христо Даскалов, шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по времето на кабинета " Петков ".

Познатите оферти за министри

С огромна възможност номинациите си за министри резервират най-малко двама от депутатите на " Продължаваме промяната ": Радослав Рибарски (енергетика) , Андрей Цеков (регионално развиване и благоустройство). Досега предлагането на партията на Петков и Василев за министър на нововъведенията и растежа беше Даниел Лорер. По неофициална информация на " Дневник " позицията му е несигурна, тъй като ГЕРБ може да желае да понижи политически разпознаваемите фигури в държавното управление.

Спрямо се чака да останат и предложенията за Милен Матеев (министър на правосъдието), някогашен ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси; Тодор Тагарев (министър на отбраната); Христо Хинков (министър на здравеопазването); Юлиан Попов (министър на околната среда и водите); Георги Гвоздейков (министър на транспорта), на държавното сдружение " България хели мед сървиз " ; Генка Петрова-Ташкова (министър на образованието); Александър Йоловски (министър на електронното управление), зам.-министър до момента в който отпред на ведомството беше Божидар Божанов от " Демократична България ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР