ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички

...
ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички
Коментари Харесай

Васил Велев: В парламента половината опозиция и целият народ извън парламента в опозиция, естествено, че няма да има реформи

" ГЕРБ и ПП-ДБ дружно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% близо са дали своят вот не за тях, не ги харесват. Не може с 19-20% поддръжка да се вършат непопулярни ограничения. Имаме потребност от държавно управление с оптимално необятна парламентарна поддръжка ". Това мнение изрази в изявление за БНР Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ако се реализира експертно, изчистено от противоречиви персони държавно управление на необятна парламентарна основа, ще бъде допустимо провеждането на непопулярни и отлагани промени, счита той.

" Ако вие имате в Народното събрание половината съпротива и целият народ отвън Народното събрание в съпротива, естествено, че няма да можете да извършите тези промени. "

Според него в този момент на практика продължаваме траекторията, заложена от предходните два-три Народното събрание.

" Грешната траектория, заложена от предходните парламенти – огромен недостиг, несъразмерни разходи, не съгласно опциите. Ако продължаваме по тази траектория, ще финишираме с 6-7% недостиг, за което ще ни би трябвало финансиране от порядъка на 11-12 милиарда лв.. "

Фискалният запас е в положение, което не постанова незабавно изтегляне на нов дълг, макар че сме на негативна територия, означи Велев. Той добави, че предходната година по това време е имало остатък.

" Ако предишните парламенти включиха машината, бомбата, която тиктака, в този момент не режем някоя от жичките, тъй че да го спрем. Оставяме си машината да тиктака, както е настроена от предходните парламенти и тя ни води до неизбежно взривяване. "

По-страшното е, че това е средносрочен проблем, той не е единствено за тази година. Ако не се промени нищо, и в идващите години ние ще бъдем на недостиг над 3%, предизвести Васил Велев.

Има голямо закъснение на обществените вложения, сигнализира той. По думите му по-страшен е спадът в частните вложения.

Тази година ще съберем доходи, които са доста по-големи от миналогодишните, само че растежът им ще бъде по-малък от този на разноските, които са несъразмерни и изпреварват в пъти инфлацията, съобщи ръководителят на АИКБ.

Средносрочният бюджет е счупен и би трябвало да се поправя, а за задачата е нужна необятна парламентарна поддръжка, тъй като това допуска непопулярни ограничения, разяснява Васил Велев.

Опасността от гръцки сюжет е реалност, посочи той и акцентира, че пътят за привеждане на недостига в естествени размери е редуциране на разноските. Бюджетът, заложен от предходните парламенти, е разхитителен, безапелационен е Велев.

" Ако в този момент се отсрочат разноски и се трансферират в последващи години, ние ще замажем положението за няколко месеца, което по-късно ще се върне като бумеранг с още по-голяма мощ. Едно нежно болшинство не е в положение да направи това, от което страната има потребност. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР