ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали да бъдат оттеглени управителят

...
ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали да бъдат оттеглени управителят
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ оттеглят ръководителите на НЗОК, за да не разтурят „сглобката“

ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали да бъдат оттеглени шефът и подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това е станало, откакто през днешния ден министър председателят Николай Денков  предизвести , че „ сглобката “ може да се разтури. Повод за думите му стана изборът на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК. Той се случи през вчерашния ден в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи и с поддръжката на „ Възраждане “, чиито депутати отхвърлиха да гласоподават „ срещу “ и разрешиха номинацията да мине макар подозренията в интегритета на претендента.

Управителят на НЗОК пък бе излъчен преди няколко месеца, като той бе повдигнат от ПП-ДБ. От ГЕРБ през вчерашния ден оповестиха и за него, че има проблем с репутацията и „ не знае къде се намира “.

Днес е била проведена  среща  в Народното събрание, която  траяла час и половина.  Това стана ясно на брифинг, в който участваха  водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и Христо Иванов и Асен Василев от „ Демократична България “ . Постигнато е съгласие.

Иванов съобщи, че  управителят на НЗОК Станимир Михайлов и определеният през вчерашния ден подуправител Момчил Мавров са призовани да подадат оставки . Това удостовери и Борисов.

Постигнато е съгласие да стартира диалог за правилник по какъв начин ще бъдат предавани и попълвани регулаторите, който да бъде подписан най-сетне , както изясни Христо Иванов. Той трябвало  да подсигурява единодушие сред партиите, които поддържат ръководството . Това щяло да отнеме време.

Според Бойко Борисов това важало и за службите, за което искания имали ПП-ДБ.

След това изказване направи и Делян Пеевски – новият водач в Движение за права и свободи , който към този момент е и ръководител на парламентарната група (ПГ). Той разкри, че те също взели участие в срещата сред представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Движение за права и свободи ще имат роля в избора на членове на регулаторите, както излъчили подуправител на Българска народна банка, но няма да имат представители в изпълнителната власт, стана ясно от думите на Пеевски.

Той изясни, че Движение за права и свободи дава „ цялостна поддръжка “ за вицепремиера Мария Габриел , която е излъчена от ГЕРБ. Не по този начин стоят нещата с министър-председателя Николай Денков, който е представител на ПП-ДБ. Делян Пеевски влезе в спор с него в последните дни и го упрекна, че не си прави работата. Днес Денков отвърна, че Пеевски приказва „ нелепости “. В изказването си по-късно ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи съобщи, че министър председателят ще получи поддръжка, в случай че стартира да си прави работата.

Управлението било на ГЕРБ и ПП-ДБ. Движение за права и свободи единствено го подкрепяли, изясни още Пеевски.

flagman.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР