ГЕРБ и Обединените патриоти вече са внесли в деловодството на

...
ГЕРБ и Обединените патриоти вече са внесли в деловодството на
Коментари Харесай

С 10-годишна давност слагат край на вечните длъжници

ГЕРБ и „ Обединените патриоти ” към този момент са внесли в деловодството на Народното събрание предлагането си за изменение в Закона за отговорностите и договорите. Предложението цели да се постави завършек на по този начин наречените безконечни длъжници. Начинът за това, съгласно вносителите на плана, е като се вкара 10-годишна безспорна отминалост на отговорностите на физически лица, които не са еднолични търговци. Това изясни в предаването „ Плюс-Минус ” по Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
Ако бъде гласувано предлагането, след приключването на 10-годишната отминалост, кредиторът няма да може наложително да изисква погасяването на обещано обвързване.
„ Само с едно просто несъгласие на длъжника до правосъдния реализатор, че е изтекла 10-годишната отминалост, оттук насетне той няма да погасява това обвързване, приключват се изпълнителните и правосъдните каузи ”, изясни Радев. По думите му такива проблеми касаят към 600 000 български фамилии.
„ Трябва да има край в даден миг. Не може това да продължава безпределно. Тези хора, макар че им е разпродадено цялото имущество, те не престават да дължат. И с всяка минала година дългът се повишава – текат законови лихви, разходи по изпълнителните каузи. Даже и след гибелта на длъжника, неговите наследници, в случай че одобряват наследството, не престават да дължат ”, сподели Радев. И напомни, че 10-годишна отминалост и сега важи за обществените отговорности.
„ Продължаваме с въвеждането на по този начин наречената потребителска неплатежоспособност. Има план на Патриотите, ще поработим по него. Добре е да се дава и втори късмет, не напряко да се отива към неплатежоспособност ”, разяснява Радев, като посочи, че чака опозиция от страна на колекторските компании. „ Това удря колекторските компании, които събират дължими суми от преди 15-20 години ”, сподели Радев.
Според Радев е значимо България да постави завършек на дълговото иго изключително след рецесията с ковид. Той чака законопроектът да мине на второ четене през есента. Освен това е очакван 6-месечен интервал до влизането му в действие.
По-рано през днешния ден Красимир Ципов от ГЕРБ разгласи, че тематиката за частния банкрут е значима и би трябвало да й се обърне внимание. Проблемът е бил разискван на съдружен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР