ГЕРБ и ДПС влязоха официално в медийна коалиция. Само с

...
ГЕРБ и ДПС влязоха официално в медийна коалиция. Само с
Коментари Харесай

Официално: ГЕРБ и ДПС влязоха в медийна коалиция

ГЕРБ и Движение за права и свободи влязоха публично в медийна коалиция. Само с техните гласове беше определен новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Галина Георгиева. Тя бе номинирана от депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, написа " Флагман ".бг.

Георгиева заема мястото на обвързвания с Българска социалистическа партия Иво Атанасов, чийто мандат в Съвет за електронни медии изтече.

„ За ” Галина Георгиева гласоподаваха 82 депутати от ГЕРБ, 14 от Движение за права и свободи и 1 „ самостоятелен ”. „ Българска социалистическа партия за България ”, „ Обединени патриоти ” и „ Воля ” бяха „ срещу ” и „ въздържал се ”.

 От соцформацията бяха предложили различен претендент – Ия Гурбалова, която е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия.

Тя бе подкрепена от 84 депутати от „ Българска социалистическа партия за България ”, „ Обединени патриоти ” и „ Воля ”. Срещу нея гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Дебат по кандидатурите нямаше. Страстите обаче се разпалиха по-късно.

Александър Симов от Българска социалистическа партия първо приказва от трибуната в процедура по негативен избор.

Той сподели, че досега в Съвет за електронни медии е имало човек от опозицията. С днешното гласоподаване Народното събрание обезпечил „ цялостна тирания на единодушието ”.

„ Повечето от вас евентуално са гледали и тези, които са се заинтересували, са видели как  беше определен началник на Българска национална телевизия – цялостно единогласие на някои сили. Сега ще прибавят още един глас към тях и това още веднъж ни демонстрира какъв брой е кошмарна обстановката с медиите, защото органът, който е предопределен да бди за свободата в тях, сега ще стане изцяло единомислещ и цензурата тържествува още веднъж ”, разяснява Симов.

Той заключи:  „ Повярвайте ми – не 111-о, скоро ще сме на последно място по независимост на медиите ”.

Александър Симов разяснява обстановката и пред кореспонденти в коридорите. Според него за следващ път е лъснала обединението сред ГЕРБ и Движение за права и свободи.

„ Настаниха в Съвет за електронни медии следващия претендент, комфортен за Пеевски, следващият претендент, комфортен за статуквото ”,  отсече депутатът от „ Българска социалистическа партия за България ”.

Той още веднъж акцентира, че до момента е в Съвет за електронни медии е имало опозиционер в лицето на Иво Атанасов.

В момента сложиха една комфортна марионетка, която ще извършва тъкмо това, което й кажат. Т.е. политическите андроиди в Съвет за електронни медии се усилват с един и гласуванията там ще стават все по-единодушни. Цензурата тържествува изцяло ”,  добави Александър Симов.

След въпрос дали техният претендент не е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, Симов отговори: „ Да, той е член на Националния съвет, представител на опозицията, и считам, че в такива органи е добре да се цени особеното мнение, тъй като в противоположен случай гласуванията ще стават едни и същи.  Видяхме на последното избиране на началник на Българска национална телевизия. Всякакви концепции бяха показани и всички знаеха авансово, че Кошлуков ще стане шеф. Сега тази наклонност просто ще се задълбочи. ”

Припомняме, че неотдавна Съвет за електронни медии избра за общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, упрекван, че брани ползите на подмолни фактори към Делян Пеевски, премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров.

Коментира се обаче, че и двете нови кандидатури за Съвет за електронни медии не са били подобаващи.

В тази тенденция се изрече след гласуването от трибуната и проф. Станислав Станилов, народен представител от „ Обединени патриоти ” и представител на „ Атака ”.

„ Изказвам персонално мнение. Ако множеството бяха участвали на чуването в Комисията по просвета и медии, може би гласуването щеше да бъде друго. Аз зададох на тези две девойки един въпрос и те не можаха да ми отговорят безусловно нищо! Те не схванаха какво ги запитвам. Толкова падна равнището, че аз просто нямам думи да кажа освен това ”, съобщи Станилов.

По думите му  този Съвет за електронни медии нищо не работи и автоцензурата в България е превзела всичко.

Коментар в коридорите направи и Вежди Рашидов в отговор на острите думи на Александър Симов.

 „ Не е обикновено. Това е обидно за хората, това са експерти . Сега техният като не завоюва, очевидно болшинството е ръководещото болшинство . И по този начин пристигна, и не е мотив да плюеме девойките ”, сподели Рашидов.

От думите на Рашидов излиза, че ГЕРБ и Движение за права и свободи е ръководещото болшинство.

Депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева също реши да отговори на рецензиите на Симов.  

„ Аз имам доста къс коментар, сътрудници – това е израз на висша политическа беззащитност сходен коментар и го потвърждава опитът да си измиват ръцете с нашия сътрудник Пеевски и с Движение за права и свободи,   което те вършат нормално когато претърпят политически неуспех. Т ака че това е нашият къс коментар ”, съобщи Кръстева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР