ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание

...
ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание
Коментари Харесай

Правителството остава на власт: ПП, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, държавния бюджет и кворума в НС

ГЕРБ и Движение за права и свободи ще вземат участие на съвещанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че евроатлантическото болшинство съществува, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща със съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ и финансов министър Асен Василев и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

На срещата са разисквани въпросите за бюджета за следващата година, дерогацията за съветския нефт и съдействието сред трите обединения.

Подкрепата на ГЕРБ и Движение за права и свободи е при следните условия: 

Дерогацията за импорт на съветски нефт ще бъде отстранена прибързано в две стъпки – от 1 януари стопират квотите за експорт, а от 1 март 2024 се стопира дефинитивно вноса и преработката на съветски нефт.

Бюджет 2024:

Намерени са благоприятни условия всички претенции на ПГ на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи във връзка с приходите и разноските да бъдат задоволени, съобщи Десислава Атанасова.

Приходите ще бъдат понижени с 2,4 милиарда, колкото е хипотетичната планувана вноска по таксата за газа. Ще има лист на предпочитани национални капиталови обекти, в който влизат Автомагистрала „ Струма “, Автомагистрала „ Хемус “ и други Договорен е и предпочитан лист с вложения за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с към 1 милиарда лева

С контрактуваните промени в бюджета плануваните финансови разноски се свиват с към 2 милиарда лева, колкото е плануваната вноска, дължима от „ Газпром “ за директната такса. Така финансовите разноски стават от малко под 12 милиарда лева до малко под 10 милиарда лева, посочи финансовият министър Асен Василев.

„ Ще преработим бюджета в този му тип, тъй че той да мине през дребната и огромната тристранка и да бъде разискван от Министерски съвет. Намереното решение за дерогацията е потребно за българските жители, тъй като от една страна се стопира износът и парите, които отиват към Русия, въпреки това се подсигурява, че няма да има разтърсвания на вътрешния пазар на горивата. Имахме прям диалог с сътрудниците от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме болшинство в Народното събрание с Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие “, разяснява Асен Василев.

От Движение за права и свободи също са удовлетворени от контрактуваното. „ Удовлетворени сме, че бяхме чути по отношение на това да спре това изнасяне на облаги към Русия. Тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските жители и пазар, само че ще спре износът на средства към Русия и финансиране на войната. Правителството остава! “, съобщи Йордан Цонев.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР