ГЕРБ и ДПС ще се откажат от идеята да прекратят

...
ГЕРБ и ДПС ще се откажат от идеята да прекратят
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС няма да отменят дерогацията за руския петрол, ако Лукойл плати данъците си

ГЕРБ и Движение за права и свободи ще се откажат от концепцията да прекратят дерогацията за преправка на съветски нефт на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ , само че единствено в случай че компанията изплати над 500 млн. лв. налози на страната.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски след изключителна среща на депутати в Народното събрание (НС) в понеделник. В брифинга се включиха и депутатите Делян Добрев от ГЕРБ и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Новината идва, откакто в петък председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова сподели, че партията ще внесе на „ Лукойл “ в едноседмичен период. В събота от Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат това предложение.

В понеделник Пеевски сподели, че министър председателят Николай Денков е уверил присъстващите на срещата в поетия от „ Лукойл “ ангажимент да внесе неплатените налози, стига дерогацията да се резервира.

Ако обещаните пари не се изплатят до една седмица, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще внесат предлагането си за незабавна възбрана на вноса на съветски нефт в България.

„ Нека „ Лукойл “ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си заплащат налозите в България “, добави Пеевски.

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС) , която има опция да внася съветски нефт по морски път до 2024 година. В останалите страни членки възбраната за импорт е в действие от края на 2022 година като част от глобите против Русия, наложени поради военната ѝ експанзия в Украйна .

По време на брифинга в понеделник Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че по данни от август тази година „ Лукойл “ е трябвало да заплати на страната 622 млн. лв. . По закон тези пари влизат във Фонда за енергийна сигурност, откъдето се връщат на жителите под формата на обезщетения.

По думите на Добрев тези обезщетения се равняват на 73 стотинки на всеки литър бензин или дизел от началото на годината до момента.

В изключителната среща по въпроса участваха още съпредседателите на групата на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) Кирил Петков и Атанас Атанасов , както и финансовият министър Асен Василев .

Пред медии Петков сподели, че е реализирано единодушие, че „ няма смисъл “ дерогацията да се приключва след една седмица, тъй като това може да докара до „ стрес на пазара “.

„ Много по-разумно е в този миг да се фокусираме върху това страната да си събере налозите в оптимално бърз период “, сподели Петков.

На въпрос дали решението да се потърсят налозите на „ Лукойл “ е взето единствено поради „ опасността “ на ГЕРБ и Движение за права и свободи да анулират дерогацията, Петков съобщи, че по този начин или другояче заплащанията на компанията са били поискани, в това число от финансовия министър.

Петков сподели още, че изплащането на обезщетенията ще се посочи след приемането на парите.

От срещата стана ясно още, че в петък следва съвещание на Народното събрание за анулация на ветото, което президентът Румен Радев .

Тези промени плануват цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите консуматори до 2026 година и по думите на Петков са нужни, с цел да бъде получено идващото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

В края на юли тази година ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха в Народното събрание законопроект в България. Първоначалната концепция беше вносът да се приключи месец след приемане на решението, само че най-после депутатите гласоподаваха от 1 октомри 2024 година

Преди това беше прекъсната и концесията на „ Лукойл “ за пристанище „ Росенец “, а върху него.

От началото на 2023 година до момента от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поради корист с господстващо състояние на пазара на горива. беше на стойност 67 млн. лв. , а втората от април - 195 млн. лв. .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР