ГЕРБ и ДПС саботираха кворума на за проучване на дейността

...
ГЕРБ и ДПС саботираха кворума на за проучване на дейността
Коментари Харесай

Разпускайте този цирк. ГЕРБ и ДПС саботираха работата на парламентарната комисия за Нотариуса

ГЕРБ и Движение за права и свободи саботираха кворума на за изследване на активността на Мартин Божанов - Нотариуса . Заедно с депутати от Българска социалистическа партия и " ИТН " (ИТН) те провокираха безпорядък при започване на чуването, само че все пак то продължи.

" Какво вършиме тук? Разпускайте този цирк ", сподели Маноил Манев от ГЕРБ, който се появи по време на изслушането и изиска то да бъде прекъснато.

Новината идва на фона на политическите несъгласия сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ". По-рано във вторник Народното събрание осъществяването на първия мандат от страна на ГЕРБ. съставяне на държавно управление с втория мандат с министър председател от ГЕРБ и съглашение за промени, само че.

Временната парламентарна комисия беше образувана по предложение на Антикорупционния фонд (АКФ) , което беше подкрепено от Движение за права и свободи , ГЕРБ и ПП-ДБ. АКФ първа заприказва за активността на Божанов като " брокер на въздействие " в правосъдната система. След гибелта му, че знае за съществуването на частния му клуб за прокурори от края 2022 година и е щяла да му повдигне обвиняване тъкмо преди да бъде погубен.

Заседанието на комисията във вторник се организира при липса на кворум, откакто Движение за права и свободи и ГЕРБ отхвърлиха да вземат участие.

" Липсата на кворум не пречи да се водят разисквания и чувания ", сподели Никола Минчев, който е ръководител на комисията.

Той беше пресечен няколкократно от Маноил Манев, който изиска съвещанието да бъде прекъснато.

" Нищо не постигате, да се събирате, да си говорите и поддържате някакви хрумвания. Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е пристигнал тук, ни споделя, че не можем да съберем данните, които желаеме ", сподели той.

По-рано Хамид Хамид от Движение за права и свободи също изиска съвещанието да завърши.

" Стига сме правили акция на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Прекратете съвещанието, тъй като няма кворум ", сподели той.

След това депутати от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Възраждане " повдигнаха процедурни въпроси, без те да са свързани с чуванията в комисията.

" Отказвам да вземам участие в фамилните драми на сглобката ", сподели Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия. Въпреки опитите на депутатите да спрат чуването, то продължи, откакто част от тях си потеглиха.

" Без съществуването на кворум няма по какъв начин да изложа това, за което съм пристигнала ", сподели основният правосъден контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) Теодора Точкова . Тя трябваше да бъде изслушана поради получени данни за нерегламентирани обвързаности на хора в правосъдната система.

След това в залата остана единствено градската прокурорка на София Илиана Кирилова , която отклони предходната покана да бъде изслушана. Преди нея беше изслушан апелативният прокурор на София Радослав Димов, който оглавява Софийската районна прокуратура в интервала, в който преписките и делата против Божанов са били прекратявани.

Кирилова е един от магистратите, за които се твърди, че е била в близки връзки с Петьо Петров-Еврото и е посещавала ресторанта му " Осемте джуджета ". Миналата седмица АКФ разгласява протокол за разпит на Кирилова, от който излиза наяве, че тя не отхвърля да е била близка с Петров.

" Чувам за семейство, за сантиментални връзки, за сватовство, хайде да не си ги приказваме за такива неща. В самия парламент несъмнено също има хора, които са в такива връзки. И в това няма нищо необичайно. Не, кръгове няма, в случай че е имало нещо ", сподели Кирилова.

Тя разяснява и, която сподели, че е получила покана за клуба на Божанов. По нейни думи хората, които са членували там, са се наричали " семейство ".

" Вас или други сътрудници, за какво не са Ви поканили в фамилията? В семейство се кани някой, с който можеш да си кажеш нещо, с който можеш да си пиеш бирата ", сподели Кирилова.

Илиана Кирилова приказва и за изявленията на Ивайла Бакалова . Заедно с мъжа си Бакалова взе участие в следствието на АКФ. въздействието на Нотариуса в закритите към този момент профилирани съд и прокуратура.

В рамките на следствието Бакалова записва, които я убеждават да заплати пари, с цел да освободят мъжа ѝ от ареста. Сред тях са Мартин Божанов, юристът и някогашен антимафиот Емил Писков и Яне Янев , някогашен народен представител и екссъветник на Бойко Борисов, до момента в който беше министър председател.

Кирилова сподели, че Бакалова е тази, която е потърсила връзка с Емил Писков и Мартин Божанов. Тя заяви и че има тъжба от Писков и Божанов до районната прокуратура против Ивайла Бакалова за противозаконни записи от нейна страна. Тези записи не са излъчени.

Миналата пролет в Районната прокуратура стартира следствие против обвинения за някогашен следовател Петьо Петров-Еврото . По него бяха събрани свидетелски показания за връзка с краткотрайно изпълняващия поста основен прокурор Борислав Сарафов. След уволнението на някогашния основен прокурор Иван Гешев обаче делото беше конфискувано от Софийската градска прокуратура и.

След на 31 януари прокуратурата популяризира за редица преписки и каузи, свързани с него, които са били прекратявани в Софийската районна прокуратура (СРП) в годините обратно.

След като подаде оставка, Невена Зартова отхвърли да е осигурявала чадър над Божанов и сподели, че множеството от тези производства са били обсъждани преди тя да оглави Районната прокуратура.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР