ГЕРБ и ДПС с помощта на Възраждане и БСП освободиха

...
ГЕРБ и ДПС с помощта на Възраждане и БСП освободиха
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха оставката на шефа на Здравната каса въпреки оттеглянето ѝ

ГЕРБ и Движение за права и свободи благодарение на " Възраждане " и Българска социалистическа партия освободиха шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов . Това се случи макар оттеглената от него по-рано оставка.

Михайлов беше номиниран за поста от " Продължаме смяната - Демократична България " (ПП-ДБ). В края на годината за подуправител по предложение на ГЕРБ беше назначен Момчил Мавров . Кандидатурата на Мавров измежду ръководещите сътрудници, поради което Михайлов и Мавров. Досега обаче оставките им не бяха гласувани в Народното събрание.

В сряда ръководителят на Народното събрание Росен Желязков предложи да бъде включена изключителна точка в дневния ред на пленарното съвещание за гласуването на оставката на Михайлов. Движение за права и свободи и " Възраждане " гласоподаваха " за " и предлагането беше признато.

ПП-ДБ желаеха да бъде гласувана и оставката на Мавров. По-късно обаче депутатът от партията Васил Пандов сподели, че тя е била оттеглена ден по-рано.

" След като подуправителят през вчерашния ден е отдръпнал неговата, явно това, което се случва, е един проект ", сподели Пандов.

В хода на дебатите стана ясно, че Михайлов също е отдръпнал оставката си, само че в сряда. Въпреки това тя беше гласувана със 116 гласа " за " от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и 56 " срещу " от ПП-ДБ. " Възраждане " и " ИТН " не участваха в гласуването.

" Оттеглянето на оставката е мой персонален акт и тя е основно заради това, че изискванията, заради които я подадох, не бяха спазени ", сподели Михайлов след гласуването. Той беше позволен до парламентарната зала, само че не му беше разрешено да приказва.

В началото на декември ръководещите тогава партии - ГЕРБ и ПП-ДБ, подкрепени от Движение за права и свободи, се договориха да изготвят за взимане на управнически решения. Наред с всичко останало, той трябваше да визира избора на ръководители на регулаторите, в това число ръководителите на НЗОК.

Това се случи след назначението на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК без единодушието на ПП-ДБ. Тогава депутатите от групировката споделиха, че за него са посочени „ притеснителни неща “ в отчет на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

В знак на съгласие сред партиите както Мавров, по този начин и Михайлов при започване на декември. Изборът на нови ръководители на НЗОК трябваше да се случи по нов правилник.

Оставките обаче не бяха гласувани. Не беше създаден и правилник за взимане на управнически решения. Искането на ПП-ДБ за промяна на шефовете на регулаторните органи и службите пък докара до разпад на
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР