ГЕРБ и ДПС имат 105 гласа - кабинет с падащо

...
ГЕРБ и ДПС имат 105 гласа - кабинет с падащо
Коментари Харесай

Габриел може да сменя имената на министрите преди да ги внесе в Народното събрание

ГЕРБ и Движение за права и свободи имат 105 гласа - кабинет с падащо болшинство?
Прочетете още
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов дефинира като противоконституционен указа на президента Румен Радев, с който предлага на Народното събрание да утвърди за министър председател Мария Габриел. Причината - министрите на ПП-ДБ дадоха заявки, че няма да вземат участие в кабинет " Габриел ".

Според решение на Конституционния съд от 1992 година обаче утвърденият от Народното събрание претендент за министър председател не е длъжен да показа за гласоподаване същите конструкция и състав на държавно управление, каквито е връчил на президента. А един път издал декрет, с който действително приема мандата за изпълнен, президентът няма право на надзор върху това какво внася претендентът за министър-председател. Затова и указът на Румен Радев предлага на Народното събрание да избере единствено Мария Габриел за министър председател, само че не и структурата и съставът на държавното управление, които тя му показа. Това решение дава опция на ГЕРБ да размени хората от ПП-ДБ, които подадоха заявки, че не желаят да са министри в кабинет " Габриел ".

Допълнително това отваря опция да се търси поддръжка на друга парламентарна група против постове в държавното управление.

16 гласа не доближават на ГЕРБ-СДС, с цел да мине в пленарната зала проектокабинетът, препоръчан от Габриел.

Правителството се избира с нормално болшинство, което е 50%+1 гласа от присъстващите, или 121 гласа при цялостна зала. От нощес Габриел разполага със 105 гласа - толкоз депутати имат ГЕРБ-СДС дружно с Движение за права и свободи, които ще я поддържат, както разгласи съпредседателят на партията и началник на групата Делян Пеевски. Тоест на ГЕРБ не им доближават 16 гласа и най-малко по предварителни обществени поръчки няма от кое място да ги получат.

ПП-ДБ имат 63-ма депутати, за които към този момент е ясно, че няма да поддържат кабинета.

" Възраждане " е с 34 депутати, Българска социалистическа партия с 23, а Има Такъв Народ - с 11 души. Четирима са самостоятелните депутати.

При отсъстващи от пленарната зала депутати обаче кворумът пада. Така че това е вид, при който кабинетът " Габриел " може да мине. Но с цел да стане това със 105 гласа поддръжка, е нужно гласуването да пропуснат 31 депутати отвън тези на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР