ГЕРБ и БСП влязоха в нов сблъсък по въпросите на

...
ГЕРБ и БСП влязоха в нов сблъсък по въпросите на
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги в парламента по проблемите на миграцията

ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в нов конфликт по въпросите на миграцията. Парламентът разисква две проекторешения - на левицата и на ГЕРБ, по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов по отношение на политиката на държавното управление по въпросите на миграцията в България и Европа.

От " Българска социалистическа партия за България " оферират Народното събрание да разпореди на Министерския съвет да одобри решение против противоположното приемане на мигранти в България, включително против сключването на двустранни съглашения с други страни членки на Европейски Съюз. От левицата желаят в период до 30 септември т.г. държавното управление да показа пред Народно събрание предложенията на България за промяна на Дъблинския правилник.

От ГЕРБ и " Обединени патриоти " оферират Народното събрание да поддържа позицията, изразена от Република България на съвещанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 година, по въпросите на миграцията, както и Министерският съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни оферти, свързани с промяната в Общата европейска система за леговище.

Председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " направи съпоставяне сред двете проекторешения. Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България, обърна се тя към ръководещите. Не знаете, тъй като позиция на Република България няма, няма призната такава от Народно събрание и от Министерски съвет, има персоналните страсти и планове на Борисов, съгласно обстановката, в която се намира, сподели Нинова. " В България няма да ги пуска, а пред госпожа Меркел май ще ги пуска ", разяснява тя. По думите й на Европейския съвет Борисов е изразил единствено персоналната си позиция.

Като оферирате да отстоявате националните позиции, един да стане и да каже какви са, прикани представителите на ГЕРБ Нинова. По думите й още веднъж има волята на един човек. " Борисов, обръщаме ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за вас, това са общи приказки за поддръжка на позиции, които България не е взела ", разяснява тя. Предложението на Българска социалистическа партия е ясно и съответно, уточни Нинова. Тя прикани да се поддържа предлагането на Българска социалистическа партия, което дава съответни параметри българското държавно управление да не подписва двустранни съглашения и да показа промяна на Дъблинския правилник. Даваме ви опция, като отидете в Брюксел да кажете - ето това желае от мен българският парламент, добави Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че в предлагането за решение на ръководещите има поредност и е по-добро от това на опозицията. България има направена рамкова позиция по промяната за правилник Дъблин, като част от общата промяна на европейската система за леговище, уточни той. Подкрепяме промяната на правилник Дъблин в посока по-справедливо систематизиране на отговорностите и взаимност сред страните членки, сподели Цветанов. Залагаме в българското председателство постигането на единодушие сред страните членки за основаване на работеща и устойчива система за леговище и ръководство на миграцията със следните детайли - първо мощни външни граници на Европейски Съюз, включително общата им защита; подписване на съглашения с трети страни на пренос и генезис на реадмисия, по-силната ангажираност на тези страни за ръководство на миграцията на тяхна територия, включително изнесени центрове и финансова помощ. Затова Европейски Съюз планува повече средства за миграция за новия програмен интервал, уточни той.

Цветанов сподели, че се плануват още благоприятни условия за доброволна релокация, а в изключителни обстановка, когато страните членки са подложени на доста мощен напън - наложителна релокация, която е лимитирана по време и размер, както и да се търсят благоприятни условия за по-широко потребление на краткотрайна протекция. Министър-председателят не подписа съглашение и не водеше диалози по тази тематика, означи Цветанов.

Междувременно, Народното събрание излезе в отмора по предложение на премиера Бойко Борисов, който изиска групата на ГЕРБ да разиска смяна по решение по питането на Българска социалистическа партия за миграцията. Борисов прикани депутатите да не се впускат в спор за това кой е отговорен за миграционния проблем. Всички сме отговорни, бяхме неподготвени, разяснява той.

Премиерът предложи Народното събрание да реши, че Министерският съвет може да подписва и да се договаря по въпросите с миграцията единствено след мандат от Народното събрание.

По думите на Борисов неоспорим е фактът, че все още България се е справила с миграционния проблем, има съвсем нулев напън по границите и е давана за образец.

Удивително ми припомня канцлера Меркел на вас и в същите трикове я вкараха в тази процедура, както вас с козичките, разяснява Борисов във връзка с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите му Ангела Меркел е споделила изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна офанзива. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце, напомни Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР