ГЕРБ и БСП идентифицираха като проблем корупцията по високите етажи

...
ГЕРБ и БСП идентифицираха като проблем корупцията по високите етажи
Коментари Харесай

Крум Зарков за общ антикорупционен закон на БСП и ГЕРБ: Много въпроси са на „или-или”

ГЕРБ и Българска социалистическа партия идентифицираха като проблем корупцията по високите етажи и всеки предлага своето законно решение. Има елементи от двата законопроекта, по които може да се търси вярното сечение, само че има и доста въпроси, които са на „ или-или” – дали ръководителят на новия антикорупционен орган ще се избира от президента, ще има ли проверяващи функционалности, ще лишава ли нелегално добито имущество. Това разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков в студиото на „ Тази сутрин”.

Той отхвърли обвиняванията на ръководещите, че левицата е преписала законопроекта на ГЕРБ. „ Законопроектите се припокриват в частта, в която вадят профилираната организация от ДАНС. Ние вършим от нея основата и построяваме към нея съответния орган. В законопроекта на ГЕРБ гръбнакът е комисията за конфискация на имущество”, уточни социалистът.

Зарков означи, че Българска социалистическа партия насочват плана си към следствието на един вид закононарушение (получаването на подкуп), осъществявано от съответен вид лица (депутати и министри), до момента в който разновидността препоръчан от партията на Бойко Борисов е доста по-слабо фокусиран.

По въпроса с избора на ръководител на антикорупционния орган, депутатът уточни, че президентът Румен Радев още от предизборната акция е зает с тематиката за политическата корупция, също така не е добра процедура Народното събрание да избира този, който по-късно ще проверява членовете му.

--> „ В Закона за спор на ползи на никое място не беше написана процедура с тефтерчета (като това на някогашния ръководител на настоящата по закона комисия Филип Златанов – б.р.), законът не може самичък да се пази от тези, които го ползват, по тази причина е значимо кой ще носи отговорност”, акцентира Крум Зарков.

Той уточни, че Българска социалистическа партия са желали да покажат по какъв начин се прави законодателен развой, като първо са провели серия срещи към законопроекта и тогава са го внесли, а не противоположното. „ Не сме търсили поддръжка, търсехме експертно мнение от специалистите, а на посланиците представихме главните пунктове, които считаме за важни”, изясни Зарков, като призна, че през последните месеци от Българска социалистическа партия са усетили потребността да бъдат по-активни по въпроси като битката с корупцията и правосъдната промяна.

Социалистът призна, че персонално не е чествал 9 септември, само че също така и не споделя мнението на ДАНС, че Русия е най-голямата опасност за сигурността на страната ни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР