ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ внесоха законопроект, с който се цели

...
ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ внесоха законопроект, с който се цели
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ застанаха заедно срещу „Лукойл“ в „Росенец“

ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ внесоха законопроект, с който се цели преустановяване на концесията на съветската компания „ Лукойл “ върху пристанище „ Росенец “. Под общия документ подписите си сложиха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Петър Чобанов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков.

Предложението минава през корекция в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Той бе признат при започване на тази година и е в действие от 5 февруари.

Всъщност, прекратяването на концесията е записано още в признатия към този момент закон, само че задействането на процедурата е било оставено на изчакване за утвърждение от Европейската комисия. Документите към Европейска комисия е трябвало да бъдат изпратени в едномесечен период, само че шест месеца по-късно такива липсват.

Със Закона се осъществяват наказания, наложени с европейски правилник от 2014 година и се не разрешават възлагането или продължаването на осъществяването на всевъзможни контракти за публични поръчки или за концесии на свързани с Русия компании и лица. Допълнителни условия в закона обаче дават опция за отсрочване за някои от ограниченията. С импортираните през днешния ден ремонти се предлага тези " малки врати " да отпаднат.

След което

дейностите, предоставени с концесионния контракт, се резервират и се реализират от страната, като за достъпа се събират такси, избрани с акт на Министерския съвет, и се подсигурява достъпът до стратегическите обекти с оглед застраховане на активността на лицата, опериращи в тях ". 

Друга корекция цели и по-бързото влизане в деяние на Закона, като в този момент е записано, че след утвърждение от Европейска комисия предоставената концесия се приключва в границите на едномесечен период, а в този момент се предлага той да се промени на едноседмичен.

Въпреки че въпреки всичко става въпрос за наложително преустановяване на концесионен контракт, за който евентуално би трябвало да се дължат неустойки, в оценка на въздействието е записано, че „ приемането на закона не е обвързвано с спомагателни финансови средства “.

Важно е решението да бъде изпълнено по този начин, че да се подсигурява невъзможността на " Лукойл " да осъди страната по-късно за пропуснати изгоди “, написа по-рано през днешния ден депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук.

Предложението разяснява още сутринта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който съобщи, че то ще бъде импортирано в Народното събрание през днешния ден и чака поддръжка от ГЕРБ. Бърза реакция пристигна и от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който отвърна, че концепцията за отнемането от „ Лукойл “ на десетилетната концесия на пристанище „ Росенец “ е била на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а ПП-ДБ са побързали да я оповестят тази заран, с цел да я показват като своя.

Договорът за концесия е подписан на 12 май 2011 година, когато ръководи ГЕРБ, сред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията и „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.

„ Лукойл Нефтохим “ е пристанищен оператор, който дава услуги по запазване, превозване, натоварване и разтоварване на нефтопродукти на своите обекти: пристанищен терминал „ Росенец “ – парк за недопечен петрол, парк за светли артикули и обработка на танкери.

Пристанищният терминал „ Росенец “ се намира на южния бряг на Бургаския залив, в заливчето, формирано сред носовете „ Чукалята “ и „ Каменарски хълм “.

Терминалът е предопределен за приемане, запазване и превозване на нефтени и химически първични материали и стокова продукция. Приемането на суровина се реализира от танкерите, дебаркирали на един от трите пирса. Продуктите краткотрайно се съхраняват в резервоари. Експедицията на суровината за нефтопреработване и готовата продукция се реализира посредством магистрални тръбопроводи до и от главната площадка на „ Лукойл Нефтохим “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР