ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти бранят със зъби и нокти

...
ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти бранят със зъби и нокти
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: ГЕРБ, ДПС и ОП бранят със зъби и нокти статуквото

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " бранят със зъби и нокти статуквото. На съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) не стигнахме до единодушие - усещането ми е, че статуквото се бореше с всички сили, с цел да няма смяна. Демонстрираха много надменно държание и недоумение, че имаме тежки проблеми с корупцията, със обществената политика, с бедността. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия.
Нинова уточни, че са се обрисували две линии на държание - ръководещите са твърдели, че няма потребност от промени в законодателството и че казусът с жилищата е решен. Другата линия, по думите ѝ, е предлагането на президента за декларация с съответни промени и нейното предложение с три съответни промени. „ В последна сметка не постигнахме съгласие”, установи Нинова.
„ Мисля, че ограниченията, които внесе президентът, и тези, които аз внесох, от името на Българска социалистическа партия, съответстват с мисленето на хората”, разяснява тя. Председателят на Българска социалистическа партия цитира декларацията, в която се споделя, че корупцията е епидемиологичен проблем по високите етажи на властта, включитено и в институциите, които би трябвало да се борят против нея - освен това, изобличаването на корупцията е оставено на медиите и жителите, а страната бездейства. По думите ѝ против този текст се е оповестил Борисов. „ Това единствено Българска социалистическа партия ли го твърди, или хората го виждат?”, попита риторично Нинова.
„ Премиерът се базира на оставките и сподели, че казусът е решен. Човекът със знаковата оставка, Цветанов, разгласи обществено, че няма кой да го накаже, че някой ден ще му се извиняват, в този момент ще завежда каузи. Това възприятие за виновност ли е или вдишване на отговорност? Това е надменност, безотговорност и наглост”, безапелационна бе Корнелия Нинова. " В един и същи ден в болничното заведение в Ямбол даваха фрагменти по какъв начин няма асансьори, околните на болните ги качват три етажа нагоре, а на Цветанов персоналният му асансьор го качва в хола му от първия етаж”, съобщи Корнелия Нинова. „ Има кой да ги накаже, тъй като на 26 май има избори”, безапелационна беше тя.
По мотив настояването на Българска социалистическа партия за смяна в пълномощията на основния прокурор, водачът на левицата разяснява: „ Има няколко прокурорски акта, които не подлежат на правосъден надзор – например- отвод да се образува произвеждане. Това е безотговорно решение на прокуратурата и може да се злоупотребява с него конюктурно. Ние предлагаме да се промени законът, тъй че съдът да може да управлява и тези актове”.
„ Как може Цветанов да избира Пламен Георгиев, а Пламен Георгиев да ревизира Цветанов? ", попита още Нинова. „ Въпросът е кардинален. Утре ще управляваме ние – не е добре да си избираме хората, които ще ни проверяват”, изрази мнение тя. Нинова напомни, че от Българска социалистическа партия са предложили цялостен закон по този въпрос- да има съвместен надзор на управляващите. Председателят да се избира от президента, а заместниците – от Народното събрание, с цел да може, по думите й, двете управляващи да упражняват съвместен надзор и въздържане, както е записано в Конституцията.
„ Защо не приказваме за европейска прокуратура и госпожа Кьовеши?”, попита Корнелия Нинова. Тя изясни, че на съвещанието на КСНС е сложила въпроса по какъв начин ще се избират европейските прокурори в България, само че не е получила отговор. „ Искам да приказваме за младежка гаранция, минимална европейска заплата, минимална европейска пенсия”, заключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР