ГЕРБ доминира над опонентите си по похарчени средства за медийна

...
ГЕРБ доминира над опонентите си по похарчени средства за медийна
Коментари Харесай

Първите 10 дни: партиите вече са изхарчили над 830 хил. за медийна реклама. Най-много дала ГЕРБ

ГЕРБ господства над съперниците си по изхарчени средства за медийна реклама в първите 10 дни на акцията за локалните избори. Партията до момента е дала над 220 хиляди лева Следват с много изравнени индикатори ПП-ДБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

При медиите, получили най-вече средства от партиите, на първа позиция все още излиза печатна медия - " 24 часа ", която изпреварва публичната телевизия Българска национална телевизия.

Общо от 40 участници в изборите за първите 10 дни са изхарчени 830 635 лева без Данък добавена стойност.

Това сочат данните на  за изразходваните от политическите обединения средства за медийна реклама по време на предизборна акция. В мониторинга са включени формалните страници на 39 национални и районни медии – 9 малките екрани, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 осведомителни уеб сайтове и организации.

В сегашната кампания Централната изборна комисия записва 58 партии и 9 обединения. Всички обединения могат да се включват в локални обединения и по този начин общинските изборни комисии в 265-те общини са записали още десетки такива, дружно с самостоятелни претенденти за кметове и общински съветници, издигнати от инициативни комитети в съответните обитаеми места. Разпоредбите на Изборния кодекс задължават доставчиците на медийни услуги да разгласяват договорите си с политически субекти в тридневен период след подписването им и да ги отстраняват не по-рано от оповестяване на резултатите от изборите.

Средствата за медийно отразяване на претендентите заемат максимален дял от общите разноски за предизборните акции (така да вземем за пример за локалните избори през 2019 година разноските за медийна реклама са били към 42% от всички отделени в акцията средства, а за парламентарните през април тази година те са възлизали на 76 %). За партиите е извънредно значимо по какъв начин сортират медийните канали, през които да доближат своите гласоподаватели и евентуални симпатизанти, означават от института.
Партиите, похарчили най-вече за реклама
В първите 10 дни от акцията 40 участници са похарчили общо 830 635 лева без Данък добавена стойност. С всички, които са разходвали над 5 000 лева, може да се запознаете от идната графика.
 Източник Отворен парламент
*В случаите на контракт, подписан от локална коалиция, сумите са причислявани към водещата групировка – всекидневно тази, която е дала името си на локалната коалиция или пък е по-голяма. Така в случай че в дадена община имаме коалиция сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Най-много средства за реклама са отделили парламентарно показаните обединения.Първа е партия ГЕРБ с 220 005 лева Без Данък добавена стойност. С малко под 100 000 лева следват обединенията " Продължаваме промяната – Демократична България " с 93 630 лева, " Възраждане " с 92 703 лева и БСП с 91 386 лева

Такаразходите за медии на четирите обединения съставляват 60% от всички средства, вложени досега за медийна реклама.

Докато претендентите на ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП избират разнородни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, с цел да доближават до гласоподавателите си, то " Възраждане " е насочила 72% от разходваните до момента запаси за реклама в телевизия " Евроком ".

Регистрираните на национално равнище обединения влизат в голям брой локални обединения в другите общини. Това в немалка степен затруднява безапелационната оценка за това кой и какъв брой тъкмо е похарчил, прецизират от организацията, която прави мониторинга.
Медиите, привлекли максимален запас
Към 9 октомври 2023 година 25 от включените в мониторинга медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите.

Подобно на предишни акции, огромните частни национални малките екрани – bTV и Нова към момента нямат контракти, подписани с участници в акцията. Така преди всичко по разходвани средства се оказва в. " 24 часа ", където обединенията са насочили 154 783 лева Вестникът е предпочетен както от парламентарно показани обединения като ГЕРБ, Българска социалистическа партия, ПП-ДБ, по този начин и от по-малки и нови субекти, измежду които политическа партия СБОР, партия " Консервативна България " и други.

На второ място е Българската национална телевизия със 139 287 лева, следвана от телевизия " Евроком " със 109 806 лева

Тарифите на Българската национална телевизия и Българското национално радио се одобряват от Министерския съвет, като цените за отразяване на акцията на двете публични медии всекидневно са доста по-ниски от тези на комерсиалните медии.


Източник Отворен парламент

В предходни акции се утвърди практиката за подписване на безплатни контракти сред претенденти и снабдители на медийни услуги. Тази форма на комерсиално съдействие участва и в този момент. Подобни контракти са подписани сред " Евроком " и  " Българска социалистическа партия за България ", ПП-ДБ, " Правото ", " Обединени земеделци ", " Левицата! ", Вътрешна македонска революционна организация, " Възраждане ", Средна европейска класа, които обичайно подписват такива съглашения. По едно такова съглашение имат малкия екран ⅞ със свързаната с нея групировка " ИТН ", както и в. " Ние " с ПП-ДБ, показват от Института за проучване на обществената среда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР