ГЕРБ държи на своите три варианта за правителство, а в

...
ГЕРБ държи на своите три варианта за правителство, а в
Коментари Харесай

ГЕРБ с три формули за кабинет

ГЕРБ държи на своите три разновидността за държавно управление, а в “Продължаваме смяната ”, макар пресните кавалерски връзки с първия, виждат единствено собствен кабинет без хора на Бойко Борисов. Това е в едно изречение обстановката преди вторник, когато политическите сили чакат президентът да връчи на ГЕРБ мандат за сформиране на държавно управление. Никой откъм “Дондуков ” 2 не удостоверява, че това ще стане навръх 2 май.

Хората на Кирил Петков обаче тестват търпението на ГЕРБ и отложиха осъществяването на молбата им да чуят имената на техните министри, преди председателката на групата Десислава Атанасова и номинираният за министър председател да отидат при Радев за досието.

Въпреки това в ГЕРБ разискват три вероятни формули. Първата е за споделено държавно управление, в което министрите да бъдат поделени на паритетен принцип 50:50 с ПП-ДБ.

Независимо дали са политически лица, или специалисти. За сходен сюжет в неделя заприказва и шефът на Народното събрание Росен Желязков, съгласно който Асен Василев би трябвало да е финансов министър.

Втората формула е кабинет с мандата на ПП-ДБ, само че с ясни авансово министри и с присъединяване на лица, които партията на Борисов даде.

Третото е държавно управление на малцинството с ясна стратегия и живот от 6 до 12 месеца. Неофициално обаче архитектите на сходен кабинет предизвестяват, че министър председателят му ще подаде оставка още при първия закон, който ПП-ДБ неодобряват в Народното събрание. Подобен ход може да бъде подхванат още в първата седмица на живот на държавно управление на малцинството на ГЕРБ.

Очевидно вторият на последните избори чака спечелилият да се откаже да сформира държавно управление. Според неофициални източници от “Промяната ” концепцията е възможен техен кабинет да получи болшинство в Народното събрание, само че без артикулирана политическа поддръжка от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или другите сили. Не било ясно обаче по какъв начин това може да се случи в действителния живот.

Големият проблем бил, че до този миг партията на Кирил Петков не е предложила собствен вид за управническа стратегия, която да търси сходна поддръжка от депутатите. Дори се споделят подозрения, че някой някъде сформира сходен документ отвън целите, за които си приказват обществено ГЕРБ и ПП-ДБ.

“Всичко опира до имена на министри и систематизиране на европейски средства ”, уверен е народен представител, непосредствен до съидейниците на Даниел Лорер.

Според източника ни Кирил Петков твърдо държи да е вицепремиер, в случай че акад. Николай Денков бъде публично признат за министър-председател.

Бившият министър председател упорства действително да ръководи спецслужбите и европейските средства, каквото систематизиране на ресори се появи неотдавна в медиите. Петков виждал нужда от промяна на началниците в разузнаването, НСО, ДАНС, тъй като бил уверен, че приключването на информация от службите е една от аргументите за рухването на неговото държавно управление. Особеното тук е, че всяко премахване в спецслужбите би трябвало да премине през декрет на президента, а множеството шефове са назначени тъкмо от Румен Радев, което прави сходно предпочитание на Петков мъчно изпълнимо.

За разлика от ГЕРБ, която и през почивните дни изпрати свои представители в медиите, “Промяната ” продължи с мълчанието. Дори водачите са разрешили отмора на море и планина, откакто пробвали дипломатически совалки за поддръжка в непознати посолства в София, само че без безапелационен резултат.

Независимо от това в общественото пространство продължава да се популяризира тезата, че едно от посолствата към този момент е повлияло на Бойко Борисов да направи крачка обратно. Дали това е действителност, или единствено споделяно настойчиво и импровизирано предпочитание на “Промяната ”, няма да се разбере и през новата седмица, когато Радев извика ГЕРБ за мандата. Защото Борисов ще има още време да реши с коя от трите формули да върне своя претендент за министър председател при президента.

Делян Добрев си спомни, че в 48-ото Народно събрание били подготвени да поддържат Христо Иванов за министър председател.

В 48-ото Народно събрание ГЕРБ са били подготвени да поддържат Христо Иванов за министър председател и мандат на Демократична България, в случай че президентът бе връчил третата директория за сформиране на държавно управление на тях, както призоваваха от партията на Бойко Борисов тогава. Това напомни депутатът Делян Добрев през уикенда. Повод бе лансираната в изявление за “24 часа ” от доцент Георги Лозанов концепция Христо Иванов да бъде идващият министър председател.

Той в Народното събрание в този момент най-пълно показва и удържа историческия континуитет на волята за демократични промени в нашето общество: от акцията му в Росенец, вдигнала протестната вълна от 2020 година, обратно през решаващите политически и геополитически промени по времето на Костов и Стоянов, та чак до огромния наследник протест на Орлов мост през 1990 година Заедно с това Христо Иванов пръв направи добре премерена диалогична крачка към ГЕРБ-СДС в търсене на взаимоотношение без съглашателство. Още повече, че той е неотстъпчив покровител на правосъдна промяна, която точно обрисува границата на допустимия и неприемливия компромис в договарянията сред първите в Народно събрание, аргументира се Лозанов. Уточни, че не го е питал и се надявал да не му прави “мечешка услуга ”. Напомни, че е щял да бъде определен още в предишния парламент, в случай че Румен Радев бе дал третия мандат на Демократична България, а не на Българска социалистическа партия.

Името на Христо Иванов не е било обсъждано като вид за министър председател, безапелационна бе обаче шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Но добави, че “с Христо Иванов работим прелестно ”. Пред Би Ти Ви тя описа, че е чула, че “Да, България ” не желае да взе участие с предложение в държавно управление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР