ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха срещу предложението да се

...
ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха срещу предложението да се
Коментари Харесай

Коалицията Гешев се събра, за да размие отчетността на главния прокурор пред НС


ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се сплотиха против предлагането да се обезпечи отчетност на основния прокурор в новия парламент. С болшинството на трите партии бе прокарано решение, с което парламентарното чуване на основния прокурор бе пакетирано с това двамата ръководители на висшите съдилища и на процедура минирано.

Подобно решение може да защищити основния прокурор от фокусирано парламентарно чуване. Иван Гешев няма да бъде оставен самичък в правната комисия, а въпросите за политиката на държавното обвиняване ще могат да бъдат прекъсвани с въпроси към двамата висши съдии.

По конституция основният прокурор е едноличен шеф в своята институция, само че все пак не предстои на обществена отчетност. Иван Гешев и подчинените му прокурори не изпитват и изключително увлечение да дават отговор пред медиите. През последната година се утвърди форматът на прокурорските конференции без въпроси.

Защо да се изслушва Гешев?

Предложението за тримесечно чуване на основния прокурор пред правната комисия бе направено от " Демократична България ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР