- ГЕРБ - 25.8 - БСП - 25.5 - ДПС

...
- ГЕРБ - 25.8 - БСП - 25.5 - ДПС
Коментари Харесай

Телефоните В Герб Пламнаха, Това Не Трябваше Да Се Случи! Най-Големият Кошмар Се Сбъдва, Бсп Са

- ГЕРБ - 25.8

- Българска социалистическа партия - 25.5

- Движение за права и свободи - 3.8

- Обединени патриоти - 8.2

- Воля - 2.5

- АБВ - 2.3

- Реформаторски блок - 2.3

- Демократична България 2.2

- Съюз на демократичните сили - 1.2

- Движение 21 - 1

- Възраждане - 0.9

За друга партия заявяват, че биха дали гласа си 1.6 от респондентите, а 22.7 декларират, че няма да гласоподават.

В началото на годината спрямо данни от средата до края на 2018 година Българска социалистическа партия отбелязва несъмнено позитивен тренд като събира близо 6% повече поддръжка.

Изследването е направено измежду 810 пълнолетни българи от 26 януари до 1 февруари 2019 година В него са обхванати събитията, свързани с речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; с обвиняванията към Елена Йончева за пране на пари; с конгреса на БСП; с речта на президента Румен Радев за втората година от мандата му.

От " Медиана " прецизират, че проучването не регистрира въздействието на обвиняванията против Боил Банов.

Към момента измежду жителите на градовете доминират желанията ГЕРБ да довърши управническия си мандат (43 на 100 против 28 на 100 за предварителни избори). За шест месеца искащите предварителни избори не са се нараснали, а искащите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 на 100, съгласно данните на " Медиана ".

Жителите на градовете дават и междинна оценка на работата на държавното управление - 3.40 по шестобалната система, като наклонността е релативно устойчива - при регистрирани 3.42 пред юли 2018 и 3.36 през октомври 2018 година.

Единствената област, в която преобладават позитивните оценки за развиване, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали публични сфери оценките са мощно сериозни - " Влошаване ". Особено отрицателни са оценките във връзка с престъпността, опазването на здравето, корупцията и материалното състояние на хората, и изключително на пенсионерите.

На този декор, разумно и утвърждението за пазаруване на по-скъпите изтребители Ф-16, е доста ниско, установяват от " Медиана ". И допълват, че утвърждението за тази договорка измежду заможната част от популацията е доста по-високо, в сравнение с при бедните и пенсионерите, където неодобрението доближава близо 50 %.

Към момента може да се чака релативно висока изборна интензивност за идните избори за европейски парламент- над 40 % заявяват безапелационна подготвеност да гласоподават на тях, сочат данните на изследването. Характерното е, че това са извънредно симпатизанти на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Симпатизантите на останалите партии са доста едва стимулирани да гласоподават. 32.6% декларират, че по-вероятно ще гласоподават против 13.3%, които дават отговор, че е по-вероятно да не гласоподават. Категорично отказали се да се разходят до урните са 12.8%.

Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически темперамент - " да накажем ГЕРБ! ", против " да запазим ръководството и да не допуснем комунистите на власт! ", разясняват от " Медиана ".

И означават, че резултатът ще зависи от опцията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия да привлекат гласоподаватели отвън тясно партийните редици.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР