Георгиус Прокопиу е смятан за спасител в Германия. Ако през

...
Георгиус Прокопиу е смятан за спасител в Германия. Ако през
Коментари Харесай

ЕС пренесе 50% от руския нефт за $17,3 млрд. на корабите си за 4 мес. война

Георгиус Прокопиу е считан за избавител в Германия. Ако през идната зима газовите отоплителни уреди в немските домове не излязат от строя, това най-малко малко ще се дължи и на него, написа investor.bg. В началото на май гръцкият корабособственик подписа контракт за чартиране на два плаващи терминала за полутечен природен газ (FSRU) с федералния министър на стопанската система на Германия Роберт Хабек във Вилхелмсхафен. Прокопиу дава чартърен специфичните си кораби Transgas Force и Transgas Power на немското държавно управление. Те би трябвало да оказват помощ на страната да стане по-малко подвластна от съветския снабдител " Газпром ". Той бил " доста благополучен, че може да помогне за прехода към бъдеще с по-малко въглеродни излъчвания ", съобщи 76-годишният грък на церемонията.

Но гръцкият магнат, който живее и работи край крайбрежията на Атина на своята 106-метрова мегаяхта Dream, оказва помощ освен на Германия, само че и на Владимир Путин. Прокопиу и други гръцки корабособственици транспортират съветски петрол и газ през всички международни океани със своите танкери - и по този метод оказват помощ на владетеля на Кремъл да цялостни хазната си за войната в Украйна - с експорт на първични материали.

 Корабособственици от Кипър и Малта също са в огромния бизнес. Според изследване на неправителствената организация Global Witness, което се основава на данни от американско-британския наблюдаващ на финансовите пазари Refinitiv, танкери на гръцки, кипърски и малтийски корабособственици са транспортирали към една трета от износа на нефт от съветски пристанища преди началото на войната в Украйна.

През май корабите на тези три страни от Европейски Съюз към този момент съставляват дял от повече от 50%. Според Global Witness от началото на войната гръцки, кипърски и малтийски танкери са превозили 178 млн. барела съветски нефт на пазарна стойност 17,3 милиарда $. Пропуск в глобите на Европейски Съюз е, че Европа към този момент не желае да купува нефт от Русия, само че на европейските корабособственици е разрешено да оказват помощ на Русия да откри нови клиенти. По този метод европейците рискуват да нарушат правилото си, че глобите би трябвало да навредят повече на Русия, в сравнение с Европейски Съюз.

Пропускът е тенденциозен. Първоначално в Брюксел имаше предпочитание да се блокира търговията с нефт. Корабите, които са благосъстоятелност на европейци или плават под европейски байрак, към този момент да не могат да транспортират съветски нефт. Това беше включено в предложенията на Европейската комисия за петролното ембарго. Но през седмиците на договаряния страните членки смекчиха текста. По-специално Унгария се разпалва, до момента в който не получи изключение за петрола, доставян по тръбопроводи от съветски източници. Покрай този спор Гърция анулира и наредбите за превозване на нефт. В окончателния текст на шестия пакет от наказания съответният параграф беше напълно премахнат - триумф за корабоплавателните страни Гърция, Кипър и Малта и тяхното лоби на корабособственици.

" Няма никакво съображение за това от позиция на наличието ", споделя пред Handelsblatt ръководителят на Комисията по европейски въпроси в Бундестага Антон Хофрайтер (Зелените). " Такива резултати се получават, тъй като в Европейски Съюз всяка страна има право на несъгласие, а водещи страни като Германия и Франция не поддържат в задоволителна степен по-малките страни ". Без възбраната за превозване на нефт ембаргото не нанася особени вреди, споделя той. " Вместо това всяка страна, която продава нефт, печели от високата цена. Толкова малко реализираме ".

Това, което е останало в текста, е възбраната за обезпечаване. По данни на Центъра за проучвания в региона на енергетиката и чистия въздух (Crea) до момента 97% от доставките на съветски нефт от Англия, Норвегия и Швеция са застраховани.

Това е неразрешено след влизането в действие на петролното ембарго за застрахователните сдружения в страните от Европейски Съюз, както и за Англия и Норвегия, които не са членки на Европейски Съюз. Все още не е ясно доколко азиатските финансови институции могат да поемат тази активност. Но защото е очакван временен интервал от шест месеца, притежателите на танкери имат задоволително време да намерят нова застраховка отвън Европейски Съюз. " Спирането на превоза би било най-малкото, което бихме могли да създадем ", споделя Хофрайтер. " Гръцките корабособственици биха могли да бъдат обезщетени ".

Путин може да разчита на гръцките корабособственици и за износа на газ. Корабната компания Dynagas LNG Partners LP на Георгиус Прокопиу, която е листната на Nasdaq в Ню Йорк, ръководи шест танкера за полутечен природен газ (LNG). Корабите носят имена на съветски реки като " Река Амур ", " Река Об ", " Река Енисей " или " Река Лена ". Те плават под флага на Република Маршалови острови - островна страна в Океания с 53 000 поданици.

Прокопиу е дал чартърен три от шестте танкера за полутечен природен газ на съветската държавна корпорация " Газпром ". Договорите са за 2026 и 2028 година, а още два танкера ще работят за " Ямал СПГ " до 2034 година Компанията е мажоритарна благосъстоятелност на Novatek, втората по величина газова група в Русия. " Ямал " добива и втечнява природен газ на едноименния полуостров в съветската Арктика.

Корабите на този гръцки магнат играят основна роля в това отношение: те са издигнати в сходство с 1А и по този метод могат да транспортират съветския полутечен природен газ от Северния полярен кръг през цялата година. Нетъргуваната на борсата корабна компания Dynagas LTD на Прокопиу е дала чартърен няколко газови танкера и на " Новатек ". Според корабната компания танкерите на Dynagas LNG Partners, които са били наети от " Газпром, " Река Об ", " Clean Energy " и " Река Амур ", де факто плават за Федералната република от април насам: договорите за наем на трите кораба са били трансферирани на Федералната мрежова организация с прехвърлянето на Gazprom Germania към Германия.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР