Георгиева се срещала тайно с президента РадевИмало е и разговори

...
Георгиева се срещала тайно с президента РадевИмало е и разговори
Коментари Харесай

Гласят Кристалина Георгиева за шеф на БНБ

Георгиева се срещала скрито с президента Радев

Имало е и диалози в Българска народна банка

Достатъчно честна ли, пита икономистът Любомир Каримански от Има Такъв Народ

Гласят Кристалина Георгиева за началник на Българска народна банка. Тя е ръководещ шеф на МВФ, само че търси нов пост след абсурда с манипулиране на данни от Световната банка в класацията “Да правиш бизнес” за да бъде нараснала позицията на Китай, до момента в който тя беше изпълнителен шеф на финансовата институция.

“Любопитно е да има малко повече светлина към визитите на Кристалина Георгиева в обществени институции, в случай че е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, по този начин и в Българска народна банка, със настоящия шеф на банката”. Това съобщи икономистът Любомир Каримански от Има Такъв Народ и ръководител на Бюджетната комисия в 46-ото Народно заседание в предаването “Тази неделя”.

“Може би задачата е била да се разиска политическата обстановка в България, икономическото положение на страната и вероятно кадровата обезпеченост на доста от другите обществени и регулаторни постове в страната. Може би задоволително положителните є познанства може да повлияят на тази обезпеченост”, добави той.
Според отчет на адвокатската адвокатска фирма “Уилмър Хейл” ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, до момента в който е била изпълнителен шеф на Световната банка, е оказвала напън върху чиновници, с цел да бъде нараснала позицията на Китай в класацията “Да правиш бизнес”. Каримански изясни, че съгласно него повода за срещите в София е разразилият се скандал към Георгиева, като съгласно него тя търси позиция в нашата страна. Той изрази догатки, че Георгиева е имала срещи и с парламентарни групи за “най-високия пост в държавата”.

Икономистът съобщи, че не вижда за какво тя да не може да оглави Българска народна банка, само че при едно изискване. “Много е значимо да има честност на всяко равнище, даже и гуверньорът на Българска народна банка би трябвало да дава отговор на думата честност. Трябва да си зададем въпроса дали я има при нейното ръководство и абсурда, който сега има в Световната банка”, съобщи политикът.

Според информация на Епиицентър.бг Кристалина Георгиева посещава президента Румен Радев на 9 септември. Ден преди този момент тя е получила наградата “Доктор хонорис кауза” на Американския университет в България. Срещата Радев-Георгиева остава засекретена за публиката, което е извънредно извънредно. От офиса на президента оповестяват за надалеч по-маловажни срещи и събития на президента, а значима среща с шефа на МВФ остава загадка за публиката.
Председателят на Комисията по финансови услуги в Съединени американски щати Максин Уотърс: Случаят е доста стеснителен
Скандалът е голям, съгласно “Комерсант”



Председателят на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Съединени американски щати Максин Уотърс съобщи в петък, че констатациите, детайлизиращи “неправомерното въздействие на Китай” в Световната банка и ролята на Кристалина Георгиева в “манипулирането на данните за класацията “Да правиш бизнес” по заповед на китайското държавно управление, са доста притеснителни”, заяви организация Ройтерс.

“Това подкопа репутацията на Световната банка и също по този начин сложи под въпрос актуалното управление на МВФ, където целостта на данните е от решаващо значение за неговата задача и където непозволеното въздействие от страна на лични ползи може да сложи стабилността на световната финансова система в риск ", сподели Уотърс.

Скандалът намира отклик и в Русия. Причината Световната банка да спре публикуването на класацията “Да правиш бизнес” може да се трансформира в най-големият скандал в историята на международните финансови институции, написа съветското издание “Комерсант”. Разследване демонстрира непозволеното повишение на рейтинга на Китай през 2018 година, на Саудитска Арабия през 2020 година и утежняване на рейтингите на Азербайджан през 2020 година Кариерата на шефа на МВФ Кристалина Георгиева е под въпрос, показва “Комерсант”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР