Георги Трончев е ръководител на Иновационния хъб (Innovation Hub) на

...
Георги Трончев е ръководител на Иновационния хъб (Innovation Hub) на
Коментари Харесай

Георги Трончев и умната фабрика

Георги Трончев е началник на " Иновационния хъб " (Innovation Hub) на Schneider Electric в Пловдив и основна фигура в дейната активност на демонстрационния център. Той е общителен хазаин и преподавател за стотиците участници в постоянните онлайн уебинари, на които Schneider споделя своето ноу-хау в региона на " умните заводи ", дигитализацията и автоматизацията. Умее да споделя комплицирани неща по наличен метод и да владее вниманието на аудиторията си. Трончев е и първият ни воин в рубриката ни " Генератори на смяната ", в която ще продължим да ви срещаме с най-интересните истории от света на зелената сила и технологиите. Ето какво ни показа той: 

Г-н Трончев, по какъв начин най-просто може да бъде обяснено понятието “умна фабрика ”?

“Умна фабрика ” значи фабрика, в която процесите и машините са свързани и дават на хората цялостната информация за нещата, които се случват е нея. Има висок % на автоматизация, както и системи за ръководство на постройката и потребяваната сила. Друго качество на умната фабрика е, че може да планува възможни повреди преди да са се случили. Това е така наречен " превантивна поддръжка ". При изключително събитие машината да може да се обади на избран човек от поддръжката или на някой от инженерите. Целта е машините да резервират своята надеждност и функционалност за целия интервал на тяхната употреба. Това е извънредно значимо, тъй като, в случай че нещо стартира да се скапва и не бъде хванато в точния момент, то ще повреди и други неща. Получава се “домино резултат ”.

Инвестициите в умни системи усъвършенстват бизнес процесите в доста разнообразни аспекти. Най-важният е, че обезпечават качествена информация за взимане на осведомени решения.



Какво съставлява платформата EcoStruxure на Schneider Electric?

EcoStruxure е модулна IoT платформа, което значи, че нейното създаване може да става на дребни стъпки. Модулният темперамент на платформата значи, че тя може да се ползва на всички места, да се интегрира с други системи и да се приспособява към характерните потребности на всеки бизнес. Може да се стартира отнякъде и да се надгражда. Когато гръбнакът към този момент е построен както би трябвало, по-късно е доста елементарно да се добави “мускул ”, т.е. машини за произвеждане. 

Платформата се състои от три равнища, които си взаимодействат. Първото равнище са обвързваните артикули. Това са нещата, които правят дадена интервенция и са “очите ” и “ръцете ” на системата. Второто равнище е така наречен промеждутъчен надзор, който е логиката или “мозъкът ”. Трето равнище, изнесено в облака, назоваваме “Приложения, разбори и услуги ”. То е връзката сред устройствата, без значение къде се намират по света. Приложенията работят както всички мобилни приложения. Каквато индустриална информация желаеме, бъркаме в джоба, изваждаме телефона си и я имаме за секунда. Всичко е на телефона и действа добре тук, в Германия, Франция, Китай или където и да е по света. При това приложенията са добре предпазени, тъй като ние сме водачи и в киберсигурността. 

Освен ”умна фабрика ”, “умни здания ” и така нататък в нашето портфолио имаме доста умни устройства. В момента, когато с него се случи нещо, то “си споделя ” какво му е като извежда тревога с QR код. Сканираме кода със смарт телефон и се отваря страница, която ни споделя какъв е казусът, какви са вероятните аргументи за него, както и методът, по който да го отстраним. Всичко е “преведено ” по този начин, че да обезпечи оптимално бърз достъп до информацията. Това икономисва доста време и разноски.



Каква е ролята на иновационния хъб на SE във фабриката?

Иновационният хъб (Innovation Hub) е демонстрационно пространство, в което демонстрираме последните трендове в сградната автоматизация; в процесната и машинната автоматизация - безусловно всичко, което все още е на най-високо равнище в международен мащаб. Засега ние сме единственият подобен иновационен център на Schneider за Югоизточна Европа. Към нас имаше интерес даже от сътрудници и предприятия от Централна Европа за това по какъв начин се оправяме и по какъв начин от дребната страна България започнаха внезапно да се чуват вести за доста неща. Тук одобряваме хора от разнообразни сфери, като с тях обсъждаме настоящите трендове в техните браншове. Всеки бизнес, който желае да се развива, има някакви провокации пред себе си. Ние им оказваме помощ да разпознават процесите, които могат да подобрят.

Започваме с това по какъв начин управляваме процеса и по какъв начин го поддържаме - с цел да работи сполучливо всеки промишлен развой би трябвало да е ефикасен. В допълнение, процесът и неговото ръководство се намират някъде и това “някъде ” е тяхната постройка. Т.е. би трябвало да се ръководи и постройката и това, което влиза и излиза от нея. Оттук-нататък с клиентите започваме да си приказваме за съответни решения, съгласно това, което желаят да реализират - индустриална и енергийна успеваемост, ръководство на постройката и така нататък

Отварянето на хъба съответства с формалното приемане на вътрешногрупов документ за интелигентна фабрика, за който би трябвало да се покрият избрани условия. Оказа се, че посредством политиката, която сме водили в задачата си да бъдем по-добри, сме изпълнили авансово този проект съвсем на 85%. Оттам беше относително елементарно да създадем останалите 15%, с цел да стигнем до 100%. Всичко това продължава. Продължаваме да подобряваме процесите си, тъй като това би трябвало да се прави непрекъснато. Както се споделя, в случай че през днешния ден не си най-хубавия, на следващия ден няма да бъдеш даже добър.



Колко хора посрещате в иновационния хъб годишно?

През 2021 година над 350 индивида са посетили онлайн Smart Factory уебинарите, които организираме онлайн от Хъба, с цел да видят какво съставляват тези технологии; какви данни може да даде вярното премерване и какво стои зад фразата “вземане на осведомени решения ”. Последното е извънредно значимо и постоянно акцентираме на него. Защото като не взимаме осведомени решения, няма по какъв начин да вземем верните решения. Междувременно, от основаването на хъба до момента най-малко 40 компании са участвали на пълноценни съвещания на място и са видели по какъв начин работи всичко в завода.

Каква е основната изгода за бизнеса от вложенията в цифровизация?

През тази година Schneider Electric провежда състезанието “Стартирай 4.0 ” за български компании производители, тъй като за нас е извънредно значимо да работим за дигитализацията на българската промишленост. В състезанието вземат участие компании, които имат артикул, който се създава в България. Приемането на кандидатури за състезанието завърши. Много скоро две компании ще получат архитектура от три наши решения, с цел да видят, че нещата, които се вършат в днешно време, като интелигентни артикули, могат да бъдат само и единствено от изгода на бизнеса.

Целта е да им покажем, че дигитализацията е положително нещо. Добро нещо е да събираш и да обработваш доста данни. Защото тези данни са основни за посоката на бизнеса. Доста хора схващат това, само че най-вече на доктрина. Само че бизнесът не може да разчита само на теоретични постановки, нужна е процедура. Идеята е когато взимаме решения, то да бъдат учредени на действителни данни и по този начин да подобрим метода, по който работим.



“Умна фабрика ” допуска висок % на автоматизация. В подобен случай, каква е ролята на хората?

С една дума - основна. Първо, при автоматизирането би трябвало да има хора, които да “преведат ” какво и по какъв начин да се автоматизира. След това имаме хората, които поддържат машините и оборудването. И най-важното, с цел да работят машините, те би трябвало да бъдат “карани ” от някого. Това още веднъж е индивидът, операторът, който ще се грижи машината да работи. Ключов фактор е образованието на личния състав. За Schneider Electric хората са най-големият актив. Полагаме големи старания в тази тенденция. Аз персонално съм образец за напъните на компанията по отношение на мен. Ако някой желае да се развива, само че не тъкмо в частта, която е разказана в длъжностната му характерност, компанията му дава тази опция. Въпросът е индивидът да се усеща добре, с цел да е задоволително работлив в работата си. Schneider Electric прави това за своите чиновници. Ако желаят да порастват и да се учат, имаме големи библиотеки с материали. Най-важните фрагменти сега са тези, които желаят да се учат.



Можем ли да си представим бъдеще, в което множеството индустриални предприятия в България са “умни заводи ”?

Това е безусловно допустимо в околните години и, както се споделя, просто би трябвало да се обединим към тази концепция. Завод като нашия е живото доказателство за това. Разбира се, в основни капиталови моменти са идвали и непознати специалисти с много опит, само че всичко тук е правено от българския екип. Доказваме, че можем да произвеждаме артикули, към които има извънредно високи условия. Доказали сме, че се оправяме добре с автоматизацията и че можем да държим високо равнище на качество. Като цяло - българите го можем. Всичко е въпрос на осъзната бизнес тактика. Още повече, че сме ситуирани на такова място, че даже чисто географски сме ужасно място за развиване.

Чувал съм изявления от български предприемачи, че бизнесът им не е задоволително работлив поради хората. Личното ми мнение е, че евентуално техните процеси не им носят задоволително информация. Защото, в случай че те да вземем за пример знаят, че са продуктивни на 20% и е ясно къде се образуват въпросните 20%, значи ще знаят къде да влагат. Защо ние във фабриката сме продуктивни на 80-85-90%, откакто разполагаме със същите хора, за които някой споделя, че не били продуктивни? 

Ще дам един образец за това по какъв начин технологиите осветляват целия индустриален развой, събират действителни данни и по този начин обезпечават опция за повишение на продуктивността. В нашата фабрика можем да пресметнем какъв брой ще коства направата на един комутатор на следващия ден в 10:15 ч., в случай че на следващия ден температурата е с 5 градуса по-висока.

 

Интервю на Начо Стригулев

Още от ГЕНЕРАТОРИ НА ПРОМЯНАТА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР