ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е

...
ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е
Коментари Харесай

БСП ще е гарант за успешно управление

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По специалност е строителен инженер. Бил е два мандата общински консултант от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет. Народен представител в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, определен от 24 МИР в София. Владее съветски и британски език.

– Г-н Свиленски, какви са вашите упования за новия политически сезон?

– Очаквам уговорките, които Българска социалистическа партия пое към гласоподавателите по време на предизборната акция, час по-скоро да стартират да бъдат решавани. Добър знак е, че от първия ден на работата си Народното събрание стартира да се занимава с цените на тока. През предходната седмица наложихме мораториум на цените на енергоносителите и ние от Българска социалистическа партия подкрепихме решението с увереността, че би трябвало да има подобен, с цел да могат българите да преминат по-леко през зимните месеци. Замразяването на цените ще е за период от три месеца. През това време законодателството ще бъде променено, с цел да не скачат внезапно сметките за ток, вода и парно. Нищо не се е трансформирало в себестойността на тези услуги, с цел да ги заплащат хората на по-висока цена. България ще бъде четвъртата страна в Европа, която замразява цената на тока. Това е първото доказателство, с което показахме, че имаме воля да работим за решаването на проблемите на българите.

– Парламентът сътвори краткотрайна комисия за енергийната рецесия. Какви са нейните функционалности?

– Временната комисия би трябвало да даде оферти за решения за справяне с енергийната рецесия и растящите цени на енергоносителите. Целта е умело и експертно да се каже какво би трябвало да се случи след мораториума, в случай че в действителност народните представители желаят да се погрижат за хората и стопанската система. Нужни са промени в Закона за енергетиката – такива, че да не пострадат и ЕРП-тата, и частни сдружения, и промишлеността, и стопанската система. Трябва да се промени методиката за определянето на цените.

– Една от алените линии, от които Българска социалистическа партия заявява, че няма да отстъпи, е повишението на приходите и отбраната на обществено слабите, децата и фамилиите. Така ли е?

– Да, повишението на приходите е втората значима стъпка. Тя ще стане през приемането на бюджета за следващата година. Имаме министри – социалисти, в областите обществена политика, стопанска система и промишленост, земеделие и туризъм. След доста години Българска социалистическа партия има опция да стартира да осъществя политиките си за отбрана на хората. Въпреки понижения състав на народните представители, съм уверен, че няма да пропуснем опцията, която имаме като част от ръководещата коалиция.

Ще се погрижим и за пенсионерите. На 25 декември следва преизчисляването на пенсиите им. Целта на бъдещата пенсионна промяна ще бъде доближаване на отпуснати по-назад във времето пенсии и тези от последните години. Както разгласи общественият министър Георги Гьоков, от 1 юли по закон следва осъвременяване на пенсиите с растежа на инфлацията и повишаването на средноосигурителния приход. Всички пенсионери ще продължат да получават КОВИД-надбавките, до момента в който има пандемия. Най-важното е, че от 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на беднотия. 803 000 души от юли тази година живеят под този предел. От 1 юли ще се мисли за оня модел за преизчисляване на пенсиите, който ще докара до справедливото нарастване – нещо, за което Българска социалистическа партия упорства от години. Минималната работна заплата също ще бъде нараснала.

– През предходната седмица държавното управление реши да се провиснал пари за нови детски градини. Какъв е вашият коментар?

– Радвам се, че едно от първите решения на държавното управление е обществено и е с грижа за децата и младите фамилии. Отпускат се 3 280 976 лева за построяването на нови детски градини и ясли и за ремонт на детски заведения в 14 общини. Не по-малко значимо е и решението да се провиснал в допълнение 96 168 лева за нови предпазени учебни заведения и детски градини в 13 градове и села. Те се намират в отдалечени и планински региони, където няма задоволително деца. Ако няма държавна грижа за тях, би трябвало да бъдат закрити и младите фамилии ще изоставен обитаемоте места. Това ще докара до още по-голямо обезлюдяване и демографска рецесия. Решенията са в цялостно сходство със обществените задължения на Българска социалистическа партия и с обещанието да бъдем обществения вектор в това държавно управление.

Управляващите обявиха подготвеност да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лева Промяна се търси и за първата година, тъй че родителите да бъдат подтиквани да се обезпечават на действителните приходи. Предвижда се също яслите и детските градини да станат безвъзмездни.

Българска социалистическа партия е съгласна да се вдигне оптималният застрахователен предел и тази мярка попада в нашите стратегии – и предизборни, и идеологически. Това не е ново за нас, през годините сме понасяли загуби от тази мярка, в това число при гласоподаване на избори не са ни подкрепяли, само че ние сме я заложили в нашата дълготрайна стратегия.

Статутът на лечебните заведения също ще бъде изменен, с цел да не се прави търговия със здравето. Готвят се екипите, които ще решат по какъв начин това ще стане. Очаква се държавните лечебни заведения да минат към Министерството на здравеопазването, което е добра стъпка.

– Какво ще е отношението на депутатите от " Българска социалистическа партия за България " към държавното управление? Ще бъдете ли негов коректив или ще сте безкритични към решенията му и към своите министри?

– Българска социалистическа партия няма съображение да се тормози какви министерства е получила вследствие на съдружното съглашение. Това е най-хубавото – където всяка партия е мощна, там да получи опция за изява и работа.

Няма по какъв начин да бъдем безкритични към дейностите на кабинета и към министрите на Българска социалистическа партия. Всеки от тях ще получава рецензиите или похвалите от нас според от дейностите си. Няма да спестяваме нищо на никого. Обръщам се към тях с уверението, че няма да получат комфорт единствено за това, че са представители на Българска социалистическа партия. Напротив, ще следим прецизно решенията и предложенията, които вършат, и ще ги подлагаме на критика, в случай че прекрачат алените линии, записани в съдружното съглашение. Убеден съм обаче, че те осъзнават отговорността си, че от тяхното държание и дейности зависи бъдещето на Българска социалистическа партия като партия.

– Как виждате хоризонта на това държавно управление и за какво е добре то да изкара цялостен мандат?

– Очевидно е, че без Българска социалистическа партия не можеше да се сформира държавно управление на смяната. Изключително съществено се отнесохме към договарянията с съдружните сътрудници. Исканията на левицата залегнаха в доста огромна степен в общата стратегия на кабинета. За нас това е лакмусът дали в това държавно управление ще можем да изпълняваме политиките, които сме дали обещание на хората. Волята за смяна, методът към самото съглашение и законодателната стратегия, написана по интервали, ми дават съображение да имам вяра, че кабинетът ще изкара цялостния си мандат. Наивно е да считаме, че проблемите, трупани с години, ще бъдат решени за два-три месеца.

А първите законопроекти, които ПГ " Българска социалистическа партия за България " ще внесе в Народно събрание, са свързани с промени в Закона за енергетиката, в опазването на здравето, в образованието и в обществената сфера.

– Как ще коментирате държанието на ГЕРБ, които неведнъж заявиха, че ще са градивна съпротива?

– Изключително злобни и лицемерни. Тези хора 12 години управляваха страната и поради неприятното им ръководство в Народното събрание има две нови партии. Защото българите търсеха опция по какъв начин да се отърват от незаконното ръководство на ГЕРБ. И в този момент някогашните ръководещи имат наглостта да застават на трибуната и да дават ум, в случай, че техните министри са депутати. А те са виновните за проблемите, които ни завещаха. Вместо да се смирят, те не престават да саботират работата на Народно събрание. Би трябвало да замълчат и да се засрамят от дейностите си през 12-те години, в които ограбиха и унищожиха страната.

– Наближават коледните и новогодишните празници. Какво пожелавате на българите?

– Пожелавам на всички радостни и светли празници. Да има здраве, топлота, уют и обич в домовете им. Нека вярата, че положителното следва и че смяната е неизбежна, да не ни напуща.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР