Георги Славчев е юноша на Левски и с мъжкия представителен

...
Георги Славчев е юноша на Левски и с мъжкия представителен
Коментари Харесай

Георги Славчев пред Efirbet: Левски ще се оправи, ако треньорът има сърце и налага сини кадри

Георги Славчев е младеж на Левски и с мъжкия внушителен отбор на „ сините “ печели четири шампионски трофеи и две Купи на България. Той обаче е и измежду футболистите, които са реализирали същото с безконечния зложелател. С екипа на ЦСКА Славчев е по един път първенец и притежател на Купата.
В изявление за Efirbet.com Георги Славчев показва повода, поради която родният му клуб отбелязва 12-а нулева година, разкрива по какъв начин могат да се подобрят нещата на „ Герена “ и кой унищожава родния футбол.
Г-н Славчев, благодаря, че приехте поканата ни за диалог. Как сте, по какъв начин се пазите от Ковид?
Благодаря и аз, че ме потърсихте. Относно Ковид, храня се здравословно, карам колело, отивам на разходки в гората в моето село Пасарел, където въздухът е прелестен, и заобикалям да се групирам с доста хора отвън професионалните ми задължения. Най-важното обаче е Господ да ни пази от този вирус.
С какво се занимавате сега?
Треньор съм на футболния ОФК Костинброд, който играе в регионалните групи. Разполагам с добър тим, в който са футболисти, минали през сериозния футбол, и по тази причина се стремим да влезем във „ В “ група. Ако не успеем този сезон, ще би трябвало да изчакаме.
Вашият коментар за дербито ЦСКА-София – Левски?
Победата на ЦСКА и резултатът са предстоящи. ЦСКА явно е в по-добро положение сега от двата тима и при тях нещата се получават по-добре.
Само безпаричието ли провали Левски този сезон?
Не. Големият проблем на Левски е от години и е обвързван с неправилната работа в школата.
Бихте ли се аргументирали?
В Левски желаят 10-годишните им футболисти да станат първенци, 14-годишните играчи да станат първенци, 16 и 18-годишните – също. И когато пристигна ред да влизат в мъжете, пускат ги за по 15 минути и споделят: Тези не стават. Пращаме ги на обиграване в други тимове и които от тях се развият, след това плащаме за тях пари, с цел да си ги върнем. Не е верен метод, по който се работи със „ сините “ подрастващи, защото не е редно от тях да се желаят резултати в най-ранна възраст. Правилният метод на работа е този, при който от играчите, навършили 18, 19 години и излезли от старшата, четирима-петима влизат в мъжете. Но освен влизат, а и ги постановат и имат самообладание към тях.
Така, както го правеха в предишното треньори в Левски, които са отдадени на синята идея?
Точно по този начин. Първи го направи Бобата Жечев с поколението на Боби Михайлов, Наско Сираков, Искренов. След 5-6 години го направиха отново той, Кирил Ивков, Павел Панов, Бог да го елементарни. Аз бях част от това второ потомство левскари, което всеобщо бе наложено в представителния отбор. И предното потомство, и нашето, сме имали проблеми, само че горепосочените треньори имаха сърца и храброст, и поеха големия риск, тъй като виждаха капацитета в младите играчи и бяха уверени, че в случай че им се дава постоянно късмет, е въпрос на време да развият качествата си. Както се случи.
Да се върнем към настоящия Левски. Защо играчите се сринаха пред гола в последните мачове, единствено напускането на Робърта ли е повода?
Не е поради Робърта. За да вкарваш голове, първо някой би трябвало да сътвори положения за гол. А ние нямаме изобретателни и мислещи футболисти, каквито сме имали доста през годините.
Да разбирам ли, че синята фланелка е „ тежка “ за някои?
Не “тежка “, а доста „ тежка “ за доста футболисти. Особено за чужденците. Някои от тях, които минаха през Левски напоследък, не могат да стопират топката, като им се подаде. Щом носиш фланелката и емблемата на Левски, ти си задължен да показваш, че заслужаваш да носиш тази огромна отговорност. Защото без мощни Левски и ЦСКА няма мощен български футбол и народен отбор.
Има ли рецепта за усъвършенстване?
Много нулеви години станаха. Досега 12, само че не би трябвало да чакаме да станат 40. Дали ще сме осми или шести, при актуалната финансова неустойчивост, до момента в който се намерят пари, би трябвало да залагаме на „ сини “ фрагменти и трима-четирима по-опитни положителни играчи, които да са тласък за младите и те да израстват около тях. Както и непрестанно да се надгражда. Неприятното е, че даже този модел да бъде въведен, когато се намерят пари, ще се върнем към порочния модел на работа – да пазарим чужденци ментета на кг, и нашите юноши още веднъж ще бъдат унищожени.
Може ли непознатият треньор на Левски в този момент да постанова самоуверено юноши на клуба в мъжете?
Имам мнение по този въпрос, само че не е правилно да го разгадавам пред Вас. В Левски знаят къде съм, в случай че ме потърсят за диалог, имам какво да им кажа.
Г-н Славчев, по какъв начин виждате актуалното състезание?
Малко по-добро от предишното, само че качеството си остава ниско. Ще е сензация и нереално, в случай че Лудогорец не се задържи на върха, макар че игровото му равнище падна през последните години. А и тези чужденци, по 15 в някои тимове, в допълнение пречат на нашия футбол и срутват в зародиш очакванията и упованията ни за по-стойностен народен тим.
Но нали България е в Европейски Съюз, няма по какъв начин да лишим чужденците от работа?
Има по какъв начин - с решение на БФС за ограничението на броя им. Както стана в Белгия и Холандия да вземем за пример. Видяха, че нямат мощни национални тимове, лимитираха чужденците и вижте къде са в този момент. Ние можем да създадем същото. Стига сме съобразявали за всичко с Европейски Съюз, с Русия. Ако от Европейски Съюз ни забранят да се храним, ще го създадем ли? Нека да се притеглят чужденци, само че не всяка цена, а по качество. По трима-четирима на терена са задоволителни.
Има ли гении, които могат да оказват помощ на националния тим да излезе от пропастта?
Трябва да Ви отчайвам, само че не виждам нещо позитивно, което да ме направи оптимист по този въпрос.
Защо млади футболисти с качества, наподобяват свършени за футбола, като влязат при мъжете?
Заради натиска, който се оказва върху треньорите на националните тимове до 16 и 18 години, също и на селекционера на младежкия народен отбор. Мениджърите споделят: Тези играчи са мои, пускай ги. Националните треньори се преценяват с тяхното предпочитание, преценяват се и с президентите на клубовете. И когато пристигна ред гениите да влизат от младежкия народен отбор в „ А “ националния отбор, доста от тях към този момент са завършили с огромния футбол. Кажете ми, в последните години ние имаме ли продаден млад футболист в огромно състезание на Европа и освен да е продаден, а да играе постоянно. Нямаме. А Косово, Албания, Черна гора, Македония, да не изброявам още, имат. Сами преценявайте какъв брой сме изостанали.
Съдиите ни постоянно опорочават мачове. Некадърни ли са или им споделят по какъв начин да свирят?
Съдиите и те са хора, случват да се сбъркат един, два пъти. Но аз бих се радвал, в случай че пристигна денят, в който първият въпрос на публицист след мача към треньор, няма да е за съдията, а за това по какъв начин неговите футболисти не са си подали два-три пъти вярно топката. Защото най-удобно за треньорите и шефовете им е да прикриват своите и на играчите си недостатъци с реферите. Вие чували ли сте в сериозните европейски клубове да разясняват арбитър?
Г-н Славчев, кой ще вдигне Купата на България?
Надявам се ЦСКА-София и Арда да изиграят оспорван и зрелищен край, който да задоволи упованията на завърналите се на трибуните почитатели. И двата тима имат своите шансове. Който е по-добър, той ще ликува.
Много експерти дават преимущество на ЦСКА-София. Вие се изразихте внимателно, тъй като сте левскар ли?
Не. Казах това, което мисля. Иначе няма по какъв начин да не съм левскар, откакто от втори клас упражнявам на „ Герена “. Но не се срамя, че съм играл и за ЦСКА. Аз обаче постоянно се старая да съм справедлив. Затова ми доставя наслаждение, когато чета безпристрастни мнения в общественото пространство. Най-пресният от тях беше на последовател на Левски след дербито с ЦСКА в неделя. Човекът сподели: Да, аз съм левскар, само че ЦСКА сега са по-добри от нас.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР