Георги Самуилов е бил притискан да прави операции с държавния

...
Георги Самуилов е бил притискан да прави операции с държавния
Коментари Харесай

Собственикът на Инса ойл е информирал Асен Василев, че е притискан от Пеевски и Борисов

Георги Самуилов е бил притискан да прави интервенции с държавния запас

Собственикът на "Инса ойл " Георги Самуилов е уведомил Асен Василев, че е "бил притискан от господин Борисов и господин Пеевски да прави интервенции с държавния запас ", сподели Василев в изявление за предаването по NOVA.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изясни, че един път е разговарял със притежателя на компанията - през юли-август предходната година, когато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на нефт. В диалога "на четири очи " Самуилов е споделил, че е притискан от Борисов и Пеевски да прави интервенции с държавния запас. Собственикът на "Инса ойл " е трябвало да отчислява огромни суми към двамата, разкри споделената му информация финансовият министър. На база на тази информация подадохме сигнал към ДАНС да стартира следствие, има си служби, които би трябвало да открият истината, уточни Асен Василев.

Той обясни още, че на 21 януари 2021 година има инспекция на Георги Самуилов по линия на Национална агенция за приходите. По линия на Агенция "Митници " пуснахме инспекции на всички хранилища за горива у нас при започване на войната в Украйна, с цел да се види съществуването на ресурси от горива в страната, добави министърът. В резултат се откри, че "Инса ойл " не поддържа наложителните ресурси, сподели той.

За формираното досъдебно произвеждане против него Асен Василев е схванал първо от вътрешния министър Бойко Рашков, малко преди такава информация да излезе в медиите. В сигнала на притежателя на "Инса ойл " пишело, че на 5 януари т.г. двамата са разговаряли след среща с Петролната и газова асоциация, която финансовият министър е управлявал. На тази дата, посочи Василев, фактически е имало среща в Министерския съвет, само че с премиера Кирил Петков, на която самият той не е участвал. Срещата е била с Държавния запас, на нея е участвал юристът на Георги Самуилов, а не самият предприемач. Очаквахме, че ще има много разнородни офанзиви, тази е много нескопосана, разяснява финансовият министър.

В отговор на различен въпрос той съобщи, че България няма да заплаща петрола и газа с рубли, тъй като има контракт и там написа с каква валута се заплаща, а точно в долари. Преди да изтече договорът ни с "Газпром " би трябвало да имаме алтернатива за разнообразни снабдители и тя да е координирана с Европейски Съюз, уточни Василев.

Според Асен Василев за шеф на Българска народна банка би трябвало да бъде определен ръководителят на ПГ на "Продължаваме Промяната " Андрей Гюров, само че крайното решение ще е на Народното събрание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР