Георги Крутиков проектира нов тип град, който да се носи

...
Георги Крутиков проектира нов тип град, който да се носи
Коментари Харесай

Този инженер измисля „летящ град“ специално за комунистите

Георги Крутиков проектира нов вид град, който да се носи над земята.

През 1928 година един ученик на Висшия живописен и механически институт в Санкт Петербург се готви за отбраната на дипломната си работа. Презентацията му се трансформира в първата теоретична стъпка към мигрирането на индивида в орбитата на земята.

Георги Крутиков стартира научното си начинание с една простичка концепция: всяко общество би трябвало да си има неповторимо благоустройство. Например, феодалните общества строят градовете си към горите и ги структурират в кръгла форма, до момента в който капиталистическите общества подреждат улиците в градовете правоъгълно.

Крутиков твърди, че новото комунистическо общество заслужава да има свое неповторимо градско благоустройство. В тезата си той предлага визията си за летящ град, който да стане всеобщ в Съюз на съветските социалистически републики в бъдеще. Работата му провокира огромни полемики.

Архитектът предлага земята да се освободи, като на повърхността бъдат оставени единствено заводите и останалите индустриални мощности, а хората да бъдат преместени да живеят за непрекъснато в комунални градове, носещи се във въздуха.  Георги Крутиков, дилпомен план ВХУТЕИН, 1928 – С.О.Хан-Магомедов/Издателство Фонд „Русский авангард“, 2008

Изображението нагоре демонстрира общата визия на Георги Крутиков за новия град. Високите жилищни здания са подредени в кръг на платформа, където, съгласно проектите на архитекта, би трябвало да има механически уреди и комунални пространства.

Архитектът предлага да се употребяват дребни летящи кабинки – нещо като летящите транспортни средства от блокбъстъра на Universal Pictures „ Забвение “ (2013), които да транспортират хората от повърхността на земята до летящия град и назад.  Георги Крутиков, дилпомен план ВХУТЕИН, 1928 – С.О.Хан-Магомедов/Издателство Фонд „Русский авангард“, 2008

Противно на известния филм, обаче, летящите кабинки на Крутиков могат да се употребяват и като място за къс престои и живеене и да бъдат самостоятелна част от по-големите стационарни здания.

Кабинките са с изчистена форма. Плановете са в тях да има портативни мебели, които да се трансформират по отношение на събитията и потребностите на водача. Кабинките би трябвало да могат и да се прикрепят към главната жилищна постройка, съгласно проектите на Крутиков.  Георги Крутиков, дилпомен план ВХУТЕИН, 1928 – С.О.Хан-Магомедов/Издателство Фонд „Русский авангард“, 2008

Освен от архитектурата, Крутиков е покорен и от цепелините. Той има вяра, че в обозримо бъдеще учените ще открият или ще изобретят нови форми на сила и това ще трансформира „ летящия град “ на Крутиков в действителност.

Поради тази причина Крутиков е уверен, че реализирането на футуристичния му проект ще се случи в близко бъдеще.

Поддръжниците на работата на Крутиков считат плана за сериозна стъпка към архитектурния авангард. Опонентите му, обаче, го подлагат на критика с изказванието, че е прекомерно приказен и нереалистичен.

Въпреки рецензиите Крутиков сполучливо пази работата си пред учените и получава професионална степен. Гради кариера в архитектурата, макар че новите му планове са по-реалистични от „ летящия град “. Например, Крутиков сполучливо проектира административни и жилищни здания в Москва.  Архитектът Г. Крутиков

Архитектът Г. Крутиковснимка

Архитектът и визионер умира през март 1958 година Проектът му по този начин и не е осъществен.

Той има вяра, че хората ще изоставят Земята и ще се реалокират да живеят в атмосферата.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР