Георги Кацаров е бивша звезда по тенис, а днес е

...
Георги Кацаров е бивша звезда по тенис, а днес е
Коментари Харесай

Просякът, който раздава пари: Някога е бил треньор по тенис на Юрий Гагарин, днес е просяк пред пловдивска църква

Георги Кацаров е някогашна звезда по тенис, а през днешния ден е бедняк пред църквата „ Свети Георги “ в Пловдив. Моят живот е жив образец за превратностите, които могат да ни сполетят, споделя той. Георги е бил първата ракета по тенис на маса през 60-те години. Състезавал се за „ Локо “ – Пловдив и „ Марица “. Тренирал е космонавти като Юрий Гагарин и Валентина Терешкова. Днес към момента играе в зала „ Кидо “, въпреки и на 81 години.
Първата му брачна половинка била рускиня и надарена пианистка. Завършила консерваторията с Алла Пугачова. Георги се влюбил в Оксана, когато бил в Русия, венчали се в Москва. Живеели щастливо, дружно ходили на концертите на Пугачова. Майката на Оксана го срещнала с огромния съветски треньор Анатолий Амелин. Той доста го харесал като състезател и му оказал помощ да стане треньор по тенис на някои от кандидат-космонавтите, сред които Юрий Гагарин и Валентина Терешкова.

Тренирал ги 10 месеца, малко преди Гагарин да излети в Космоса през 1961 година. След това му се наложило да се върне в България, тъй като сестра му и майка му се разболели. Дошъл с жена си и дребната им дъщеричка. На Оксана обаче нашият климат не <210> понесъл, почнали да <210> избиват петна и тя отпътувала назад за Русия с детето им. Георги изживял тежко раздялата. След години се развели и той не можел да вижда повече рожбата си. Започнал да сменя работа след работа. За да не остане самичък, решил да се ожени за повторно за Мария, с която почнали да излизат.
„ Втората ми брачна половинка имаше сърдечни и психологични проблеми. Майка <210> и двамата <210> братя започнаха да ни тормозят и заплашват.
Искаха да вземат двата ми жилището, тъй като рускинята щяла да пристигна с детето му и да ги присвои.

Така ме принудиха да припиша жилищата на Мария, само че когато тя умря, ми взеха всичко, изхвърлиха спортните ми награди и документите и ме изгониха на улицата “, оплаква се бедният човек.
Спял по паркове и пейки, почнал да проси пред църквата „ Свети Иван Рилски “. Точно там срещнал градинаря на черквата Валентин Грънчаров. Той бил благородна душа, станали другари и го прибрал да живее при него.
Преди половин година Валентин се разболял и умрял.
Това било следващата покруса, раздрусала Георги, и той още веднъж се оказал без дом.

Преместил се да проси пред църквата „ Свети Георги “ в квартал Мараша. Там старецът изкарал още веднъж шанс. Към края на предходната година при него пристигнала жена на име Калина, на млади години била участничка в състезания за хармонично тяло. Запознали се, поговорили си, тя се оказала заможна и с положително сърце. Намерила му квартира в „ Кючук Париж “, плащала му наема и зареждала хладилника с храна. Грижила се за бедния дъртак, както и за своите родители.
„ Прося не за пари, тъй като имам и дом, и храна.
Прося, с цел да се спася от самотата и да бъда покрай хората.
Седя пред църквата, храня гълъбите “, споделя просякът.

Георги Кацаров твърди, че е от остарял и благороден жанр, в който всички мъже са били кацари, от там идвала и семейството им. Родната им къща в „ Кършияка “ била една от най-старите в махалата. В нея дядо му Никола Кацаров (Кацара) скрито е събирал съзаклятници преди експлоадирането на Априлското въстание. Говорело се, че там е отсядал и самият Васил Левски. Той освен ги укривал, само че им разкривал и желанията на турците, защото е приказвал доста добре турски език, даже е имал и другари измежду тях.
Тази историческа къща била бутната, когато строили пешеходният мост. Сега на това място има паметна плоча с надпис: „ Тук е живял Никола Кацара, непосредствен приятел и сподвижник на Васил Левски “. Никола Кацара се споменавал като персонаж в редица исторически романи.

„ Не съм виждал щерка ми от 5-годишна, през днешния ден тя би трябвало да е стара жена, към 50-те. Наскоро при мен пристигна едно младо момиче и ме попита дали желая да я видя. Извади таблет и не знам по какъв начин, само че откри фотография на щерка ми “, споделя с неспокойствие просякът.
Въпреки нелекия си живот Георги не се е отказал от пристрастеността си към спорта.
На съревнование, проведено от „ Стоянстрой “, през 2017-а взел 1-во място за ветерани над 70 години. Победил сребърен медалист на ветераните в Измир по тенис на маса.
Още на млади години побеждавал и печелил всички купони за игра, по тази причина му измислили прякора Ал Капоне, само че в резюме го наричали Алка.

Георги се отличава от всички други просяци по това, че предлага пари, кафе, а от време на време и коняк от признателност, в случай че спреш да си поговориш с него. Скоро кореспондент на „ Марица “ му оказа помощ да си придвижи багажа до жилището му, а в подмяна някогашният състезател предложи 10 лв.. Свикнал е да преподарява всичко, което е спечелил денем.
„ Мен ме черпят, обикновено е да почерпя и аз. Никой не е задължен да ме черпи. Винаги се реванширам. Аз и да изям целия свят, рога няма да ми покарат “, споделя старецът с горест в очите.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР