Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а

...
Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а
Коментари Харесай

Фамилна връзка между ТЕЦ-а на Доган и основния му донор ЕСО

Георги Христозов в този момент е управител на централата на Доган, а в предишното оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ. Зет му Стефан Радев е неотдавна зам. шеф на ЕСО

Ново предопределение в държавната енергетика затвърждава позициите на Ахмед Доган в бранша и бетонира приемането на многомилионни заплащания към варненския му Топлоелектрическа централа. Става дума за Стефан Радев, който от февруари е в управлението на държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО). Той е влезнал като зам.-изпълнителен шеф, поради което назначението му не е отразено в Търговския указател, само че " Капитал " го удостовери през трима свои източници.

ЕСО разпределя милионите за леден запас - мощности, които не работят, а стоят в подготвеност, с цел да бъдат задействани при потребност. А Радев е шурей на шефа на притежаваната от Доган Топлоелектрическа централа " Варна " - Георги Христозов, който преди този момент оглавяваше държавни енергийни компании, в това число БЕХ. Така семейството от една страна ще дава и управлява милиони, а от другата ще ги получава. Реално ЕСО е единственият източник на доходи за централата на Доган.
КАПИ i ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР ЕАД Собствен капитал 2212,0 Печалба 32,2 Активи 2755,2 Пасиви 543,2 Брой заети 658 Приходи 702,9 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Новите търгове за студения запас се чакат през юни или юли. При предходното разпределяне през 2019 година Топлоелектрическа централа " Варна " получи 26.5 млн. лева, обвързваните с Христо Ковачки централи - общо 25.4 млн. лева, а с малко над 1.5 млн. лева присъединяване има и " Биовет " на братята Домусчиеви.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде е връзката

Стефан Радев е външен за ЕСО човек, който няма забележим опит в енергетиката. Името му се появява за първи път в общественото пространство през 2014 година, когато изненадващо се появява в борда на държавната компания " Южен поток България ", само че след рухването на кабинета " Орешарски ", при започване на 2015 година, е махнат оттова. Точно по тази причина сегашният му избор за зам.-директор на едно от най-богатите държавни сдружения е повече от чудноват.

Справка в Търговския указател демонстрира, че Радев е притежател на " Дейра " ООД, което се занимава с продажбата на гуми за коли, камиони, трактори и селскостопанска техника. Именно през тази компания обаче се вижда връзката му с Георги Христозов, който управлява Българския енергиен холдинг точно по времето, когато Радев е в дъщерното на холдинга " Южен поток България ".

В " Дейра " съдружничка на Стефан е Нели Георгиева Радева, която с изключение на негова брачна половинка е и щерка на Христозов. Последното беше доказано пред " Капитал " от трима източници, само че също по този начин в Търговския указател се вижда, че Нели Радева има обща компания с Христозов, неговата брачна половинка Иванка и сина им Пламен - " Нип инвест ". Отделно Нели и Пламен, които преди години са имали един и същи адрес в София, са били съдружници в " Астана 19 ", само че през 2019 година на мястото на брачната половинка на Стефан влиза Деница Христозова, евентуално брачна половинка на Пламен. В заличената през 2014 година компания " Нелвин " пък съдружници са били Нели Радева и Иванка Христозова.

Да заложиш на несъмнено

Още при започване на 2018 година, преди ТЕЦ-ът на Доган да получи първия си контракт за леден запас от ЕСО, за ръководител на УС на държавното сдружение бе назначен Антон Славов. За него тогавашният вицепремиер Валери Симеонов сподели, че е " жизнен пенсионер " и е " под директното влияние " на Георги Христозов. С влизането на втори човек на Христозов в ЕСО няма да е изненада, в случай че Топлоелектрическа централа " Варна " успее да се класира с по-голяма мощ в търговете за леден запас и надлежно да получи по-голямо възнаграждение. Още повече, че централата официално извърши поправки на мощностите си, които бяха в сериозно състояние, а " Булгартрансгаз " извърши уголемение на снабдителния газопровод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР