Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков по време на изслушване

...
Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков по време на изслушване
Коментари Харесай

Парламентът отстранява Георги Гатев от бюрото за контрол върху СРС, без да го изслуша

Георги Гатев (вляво) и Бойко Рашков по време на чуване в парламентарната Комисия за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства от декември м. година, пред която Рашков изложи твърденя за тежки нарушавания на закона за използването и потреблението на СРС.

© Анелия Николова Още по тематиката
Върховен административен съд дефинитивно лиши достъпа до секретна информация на Георги Гатев

Зам.-председателят на Бюрото за надзор на СРС би трябвало да напусне поста си
18 яну 2018
Емилия Недева: Докладът на Бойко Рашков демонстрира мотив за ново дело в Страсбург

Адвокатите всекидневно се сблъскват с нарушавания при използването на СРС, декларира правозащитничката в изявление пред " Капитал "
12 дек 2017
Бойко Рашков изнесе стряскащи данни за престъпления при потребление на СРС

Изслушването в Народното събрание стартира със скандал и приключи със закани към ръководителя на Бюрото за надзор върху СРС
6 дек 2017
Българска социалистическа партия желае чуване на Бойко Рашков за нелегално подслушване и около абсурда " Георги Гатев "
24 ное 2017
Още един съд установи " процедура за премахване на неуместни магистрати "

Варненският арбитър Светлозар Георгиев оневинен и на втора инстанция
3 ное 2017
Георги Гатев стигна до съда с тъжба поради отнетия му допуск до секретна информация

Атаката е против Националното бюро за надзор върху СРС от прокуратурата и ДАНС е неприемлива от позиция на правовия ред
7 сеп 2017 Парламентарната Комисия за надзор над службите за сигурност и използване на СРС гласоподава решение да предложи на Народното събрание предварително преустановяване на мандата на Георги Гатев като зам.-председател на Националното бюро за надзор върху СРС. Това стана на закрито съвещание на комисията в четвъртък, свикано изключително сутринта на същия ден, вместо както е всекидневно дневният ред да бъде разгласен още при започване на седмицата. Въпреки изказванията на ръководителя на комисията Димитър Лазаров, че още в сряда са говорили за това, някои членове споделиха, че са научили за съвещанието едвам сутринта.

Гатев е определен за зам.-председател на Бюрото с решение на Народното събрание от 2014 година по предложение на Движение за права и свободи. През лятото на м. година той бе нападнат от прокуратурата и ДАНС в очевидно дирижирана процедура, като с неразбираеми претекстове ДАНС му лиши достъпа до класифицирана информация. За съществуването на такава процедура самият той разбра от кодирано прессъобщение на прокуратурата, в което се сочеше, че бил съветвал обвинени и подсъдими по какъв начин да подават заявките си пред бюрото. После решението на ДАНС за лишаване на достъпа бе доказано от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) още веднъж в загадка процедура и без оповестени претекстове. Гатев апелира решението на ДКСИ пред Върховния административен съд (ВАС), само че съдът отхвърли жалбата му - в границите на секретно дело и без оповестени претекстове, без да бъдат показани доказателства от ДКСИ за основанията, въз основа на които е лишен достъпът.

Рашението на съда пък в този момент става съображение за парламентарната комисия да желае преустановяване на мандата му, като болшинството категорично съобщи, че се дезинтересира от всички обстоятелства по случая, задоволително е съществуването на правосъдно решение. " Има решение на Върховен административен съд, с което е доказан актът на ДАНС за лишаване позволява на господин Гатев ", съобщи ръководителят на парламентарната комисия Димитър Лазаров след съвещанието. Това е законова спънка за оставането на Гатев на този пост, защото той изпада в несъответственост, уточни Лазаров. А на въпрос дали не е трябвало да бъдат поканени и изслушани ръководителят и зам.-председателят на Бюрото за това по какъв начин ще се отрази това на работата на органа, Лазаров отговори негативно. Работата на Бюрото е предмет на годишните отчети, сподели той.

За преустановяване на мандата на Гатев са дали своят вот всички членове, единствено представителите на Българска социалистическа партия са дали своят вот въздържали се. Отхвърено е било предлагането на зам. ръководителя на комисията Славчо Велков (БСП) да бъдат разисквани обстоятелствата към отстраняването на Гатев.

Парадоксално, само че комисията не позволи до днешното съвещание даже ръководителя на Националното бюро за надзор върху СРС Бойко Рашков, както и самия Гатев. Двамата бяха пристигнали, призовани от Славчо Велков, само че бяха оставени извън без пояснения. После стана известно, че е имало препирня, само че болшинството е отказало даже да подложи на гласоподаване въпроса дали да допусне двамата до съвещанието. В същото време, на съвещанието бе поканен и позволен ръководителят на Държавната комисия за сигурността на информацията Борис Димитров, която удостовери решението на ДАНС за лишаване на позволява на Гатев до класифицирана информация.

Така Георги Гатев, определен от Народното събрание, с цел да управлява работата на прокуратурата и ДАНС по потребление на СРС, на процедура бе отхвърлен от институции отвън Народното събрание с секрети решения и незнайни претекстове - на прокуратурата, ДАНС, ДКСИ, доказани със секретно решение на съда. Парадоксално, парламентарната комисия също заседава закрито даже и за представителите на Бюрото, без да разисква обстоятелствата всъщност.

След съвещанието на комисията Славчо Велков съобщи, че ще изложи съображенията си по случая " Гатев " в пленарната зала на Народното събрание, откакто сътрудниците му от комисията са отказали да ги чуят. Междувременно стана известно, че на Гатев неколкократно е било предлагано самичък да си подаде оставката, с цел да не се постанова Народното събрание да го отстранява, само че той е отказал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР