Георги Гатев © Красимир Юскеселиев Още по темата Георги Гатев

...
Георги Гатев © Красимир Юскеселиев Още по темата Георги Гатев
Коментари Харесай

Георги Гатев стигна до съда с жалба заради отнетия му допуск до секретна информация

Георги Гатев

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Георги Гатев остава без достъп до класифицирана информация, ще апелира в съда

Членът на бюрото за надзор на СРС стана жертва на офанзива от прокуратурата и ДАНС
23 авг 2017
Тия приказки още веднъж не са за по телефона

Кой не желае да има надзор над подслушването
18 авг 2017
Георги Гатев: Чрез мен прокуратурата и ДАНС нападат контрола върху СРС

Защита посредством цялостна гласност разгласи като отговор членът на НБКСРС
4 авг 2017
Адвокатурата изрази опасения от офанзивата против Националното бюро за надзор върху СРС

Георги Гатев е изискал парламентарната комисия за ревизира дали е бил обект на нелегално подслушване и следене
28 юли 2017
ДАНС лиши позволява до информация на Георги Гатев, въпросите остават

Няма изясненост какво нарушаване е направил зам.-председателят на бюрото за надзор върху СРС
27 юли 2017
Прокуратурата нападна Бюрото за СРС - били помагали на подслушвани магистрати

Атаката идва, откакто стана известно, че съдията по делото " Марешки " е наблюдаван половин година по донос на прокурор
24 юли 2017

Зам. ръководителят на Националното бюро за надзор върху СРС Георги Гатев, чийто допуск до класифицирана информация бе лишен през лятото, прати тъжба до Върховния административен съд (ВАС), в която твърди, че решението е взето при тежки нарушавания както на процедурата, по този начин и на законовите учредения и се основава на неразбираеми обстоятелства, които също така не сочат каквото и да е нарушаване. Нещо повече – решението не е в сходство с задачата на закона.

Става въпрос за зам.-председател на държавния орган, който реализира контрола върху прокуратурата и ДАНС за метода, по който те употребяват специфични разследващи средства, се акцентира в жалбата. Когато тези органи, обект на надзор – прокуратурата и ДАНС, основават предпоставки за преустановяване на мандата на зам. ръководителя на Бюрото, освен това в процедура, придружена от тежки нарушавания на закона и с неразбираеми обстоятелства, това подрива самото битие на Националното бюро в отклоняване от задачата на закона.

" Това отклоняване е изключително съществено, защото има за последица атакуването на активността на самостоятелен държавен орган от следени от него институции с репресивни функционалности. Персоналното безпричинно атакуване на член на Бюрото има за резултат накърняване на успеваемостта на активността на институцията, само че в същото време е и предизвестие към останалите й членове, което би имало възпиращ резултат. Тази цел е изцяло неприемлива от позиция на правовия ред и закона . ", написа в жалбата на Гатев до съда.

По закон жалбата се подава пред органа, чието решение се апелира – в тази ситуация Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ), която на 22 август удостовери решението на ДАНС за лишаване на позволява на Гатев.

В жалбата си той сочи, че и решението на ДКСИ, и решението на ДАНС са лишени от каквито и да е претекстове, в тях не се сочат никакви обстоятелства, заради което единстеният източник на съответстващата фактология остава пресесъбощението на прокуратурата, което даде гласност на процедурата, подхваната в ДАНС, в някакъв опит да я стимулира.

На 24 юли прокуратурата популяризира известие, че наблюдаващ прокурор от Софийската градска прокуратура е направил предложение до ДАНС да отнеме позволява на Гатев до секретна информация, с неуместни претекстове – че се срещал с обвинени и подсъдими магистрати, с цел да ги съветва по какъв начин да подават заявки до Бюрото за инспекция дали по отношение на тях са били прилагани нелегално СРС. Това е една от функционалностите на Бюрото – по искане на жителите да прави такива инспекции и да ги осведоми, когато са били нелегално подслушвани, проследявани и следени.

Действията, посочени в известието на прокуратурата, са напълно законосъобразни, написа в жалбата си Гатев. " По закон (чл.28, ал.1 от АПК) административните органи са длъжни да подкрепят жителите при упражняването на правата им, в това число да им дават информация, да обезпечават достъп до формулярите и да оказват подпомагане при попълването им... Такива са правилата в правовата страна, в която висша полезност са правата на личността и жителя – държавните органи и чиновници са призвани да спомагат и подкрепят жителите. Непознаването на посочената нормативна уредба и на правилата на които тя се основава, което пронизва цялото произвеждане..., свидетелства за избран тип просвета и претекстове за деяние, рудимент от предишното, които са безусловно несъвместими с основите на настоящите правила на правото, Конституция и нормативна уредба. ", се споделя в жалбата.

Сочи се също по този начин, че неналичието на каквито и да е претекстове в решенията на ДАНС и ДКСИ, както и невъзможността на засегнатия да узнае въз основа на какви обстоятелства и съображения е било отнето правото му на достъп, тотално го лишава от опция да провежда отбраната си. Същевременно, не излиза наяве дали въобще ДКСИ е правила инспекция по решението на ДАНС, каквато е предписана от закона, дали е подхванала дейности по събиране на нови доказателства, дали са били прегледани доказателствените претенции, направени с жалбата на Гатев, дали те са почетени или отхвърлени и по какви аргументи.

Изтъкнати са и редица процедурни нарушавания, в това число и неналичието на законова компетентост на зам. ръководителя на ДКСИ да подписва акта, с който е доказано отнемането на позволява до класифицирана информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР