Георги Гализов е будител, виден обществен и културен деятел от

...
Георги Гализов е будител, виден обществен и културен деятел от
Коментари Харесай

Дом на културата в село Ловнидол ще носи името на учителя Георги Гализов

Георги Гализов е будител, изтъкнат публичен и културен активист от село Ловнидол. Завършва духовна семинария и от 1932 година е назначен за преподавател в смесена прогимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, с. Ловнидол. От 1941 година до 1965 година е неин шеф, учител по история и география. Той трансформира просветителната институция в образцово учебно заведение, получава национални награди и самичък е приет за заслужил преподавател.

Към учебното заведение са построени метеорологична площадка с училищен наряди и записи на климатичните фактори, помощно стопанство за развъждане на животни, овощна градина, релефна карта на България, баскетболно и футболно игрище, както и сценичен салон – новаторски за времето си инициативи. Преподаватели от цялата страна са посещавали локалното учебно заведение в с. Ловнидол за запознаване и проучване достиженията на учители и възпитаници, а самият Георги Гализов е канен да изнася беседи за просветителното дело във всички краища на България.

Заедно с просветителната си и управителна активност, Гализов се занимава съществено и с широкообхватна социална активност. Над 10 години е бил ръководител на Народно читалище „ Зора -1908 “. Целия си живот посвещава на проучване историята на селото и неговите родове, написва на пишеща машина 10 тома история на с. Ловнидол.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР